Rôzne

Prekonali viac ako 8-tisíc kilometrov: Na Slovensko sa vrátili vzácne sokoly červenonohé

Sokol červenonohý je späť z Afriky. Informovala o tom mimovládna organizácia Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).

Ilustračný obrázok k článku Prekonali viac ako 8-tisíc kilometrov: Na Slovensko sa vrátili vzácne sokoly červenonohé
Zdroj: TASR

Prvého sokola – samičku ornitológovia spozorovali v utorok (24.4.). V stredu (25.4.) už zaznamenali osem jedincov tohto vzácneho druhu. Zatiaľ boli dravce pozorované na súčasnom jedinom hniezdisku v oblasti južného Slovenska.

„Tento druh prekonal pri návrate zo svojich zimovísk v subsaharskej Afrike vzdialenosť viac ako 8 000 km vzdušnou čiarou,“ upozorňuje Roman Slobodník z RPS. Sokol červenonohý zimuje v oblasti Namíbie, Botswany a Angoly a z týchto miest tradične prilieta na Slovensko koncom apríla alebo začiatkom mája.

Načasovanie tohtoročného príletu je podľa Slobodníka obdobné ako po iné roky. „Pozorovanie na našom území je však prekvapivé z dôvodu, že jedince označené vysielačkou v Maďarsku sú ešte v Afrike. Samec Ringló sa dal práve na prelet Saharou v oblasti Nigeru, samica Marina je v oblasti tropických lesov v Kamerune,“ opisuje.

Sokol červenonohý je na Slovensku kriticky ohrozený. „Kým koncom deväťdesiatych rokov minulého storočia sa u nás vyskytovalo 70 párov, po roku 2000 ich počet rapídne klesal a v roku 2012 už nebolo zaznamenané ani jedno úspešné hniezdenie,“ približuje Jozef Chavko z RPS. Ochranárov preto obzvlášť potešila minuloročná sezóna so 16 pármi a 41 vyletenými mláďatami.

„Inšpiráciou je príbeh tohto druhu v Maďarsku, kde v priebehu desiatich rokov dokázali zvýšiť populáciu sokola červenonohého zo 600 na viac ako 1 200 párov. Žiaden zo sokolov si nestavia vlastné hniezda, platí to aj o našom fešákovi. Ako náhradné hniezdne príležitosti slúžia búdky, vyše 50 pribudlo aj pred aktuálnou sezónou. Tie sú obľúbené aj inými druhmi, napríklad sokolom myšiarom či myšiarkou ušatou,“ hovorí Chavko.

Ochranári veria, že súčasná hniezdna sezóna bude pre vzácneho dravca ešte úspešnejšia ako minulá. Pre program na záchranu vzácneho sokola sa im tento rok podarilo získať aj firemného partnera. „Naša spoločnosť dlhodobo zvyšuje bezpečnosť elektrických vedení pre vtáctvo, aj v historických oblastiach výskytu sokola červenonohého. Sme radi, že aj ako partner fešáka môžeme pomôcť jeho zachovaniu v slovenskej prírode,“ povedala Michaela Dobošová, hovorkyňa Západoslovenskej energetiky.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM