MI Magazín

Prekvapivý objav: Za stotisíc obetí Covid-19 môžu neandertálci!

Keby sa dnešní moderní ľudia kedysi dávno nekrížili s neandertálcami, na Covid-19 by zomrelo o desať percent menej súčasníkov. Toto prekvapivé zistenie priniesla nová štúdia.

Ilustračný obrázok k článku Prekvapivý objav: Za stotisíc obetí Covid-19 môžu neandertálci!
Zdroj: TASR - Michael Hofreiter & Kurt Fiusterweier, MPG/EVA

Portál Historyweb Denníka N priniesol prekvapivé zistenie vedcov. Identifikovali neandertálske gény v moderných ľuďoch, ktoré sú zodpovedné za desať percent dnešných úmrtí na koronavírus. Ako je to možné?

Medzidruhová láska

Príbuzné druhy živočíchov sa zvyknú krížiť a nebolo to inak ani pri strete neandertálcov a moderných ľudí pred desiatkami tisíc rokov v hlbokom praveku. Výsledkom je fakt, že dnešní moderní ľudia v sebe nosia asi 1 – 4 percentá genetického dedičstva po neandertálcoch.

„Niektoré pôvodne neandertálske gény boli našim predkom nápomocné,“ píše Historyweb. Umožnili im napríklad oveľa rýchlejšie sa prispôsobiť novému prostrediu a obohatili tiež svoj imunitný systém.

Lenže výsledky pravekej medzidruhovej lásky mali aj negatívne následky. „Pri niektorých génoch zistili štúdie spojitosť s vyšším rizikom vzniku cukrovky, lupusu, Crohnovej choroby, depresie či niektorých alergií a závislostí,“ približuje portál.

Genetická slabina

Medzi takéto genetické slabiny zdedené po neandertálcoch patrí aj výrazne zvýšené riziko ťažkého priebehu ochorenia Covid-19. Vyplýva to z novej štúdie časopisu Nature, na ktorý sa Historyweb odvoláva.

„Skupina génov na treťom chromozóme predstavuje výrazný rizikový faktor ťažkého priebehu ochorenia. Nositeľom hrozí až trojnásobne vyššie riziko, že budú pri infekcii potrebovať napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu,“ uvádza portál.

Dodáva, že podľa autorov štúdie „tento rizikový, po neandertálcoch zdedený genetický komponent môže zodpovedať za približne 10 percent všetkých úmrtí na Covid-19.“ Globálne to znamená viac ako stotisíc obetí.

Nie všetci sú však rovnako rizikoví. Dedičstvo po neandertálcoch sa dnes nachádza v genóme približne 16 percent Európanov a má ho aj polovica obyvateľov južnej Ázie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM