Správy

Premiér Peter Pellegrini v Košiciach oznámil, že nesúhlasí s tým, ako sa zachoval Smer pri voľbe ústavných sudcov

Nebude iniciovať ani mimoriadne rokovanie kabinetu a nepožiada parlament o prerokovanie zákona, ktorý by predĺžil funkčné obdobie súčasným sudcom.

Ilustračný obrázok k článku Premiér Peter Pellegrini v Košiciach oznámil, že nesúhlasí s tým, ako sa zachoval Smer pri voľbe ústavných sudcov
6
Galéria
Zdroj: TASR

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) nesúhlasí s tým, ako sa klub Smeru-SD zachoval pri štvrtkovej (14.2.) voľbe kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR a nevie sa s jeho rozhodnutím stotožniť. Povedal to piatok v Košiciach. Avizoval tiež, že ako predseda vlády nebude iniciovať mimoriadne rokovanie kabinetu, ani v piatok nepožiada parlament o prerokovanie zákona, ktorý by predĺžil funkčné obdobie súčasným sudcom. Koalícia podľa neho mala zvoliť toľko kandidátov, aby bol súd funkčný.

Ústavný súd bude od soboty nefunkčný

„Osobne nesúhlasím s tým, ako sa zachoval klub mojej vlastnej strany, ktorý sa spolupodieľal na tom, že od zajtra (16.2.) bude Ústavný súd SR nefunkčný a nebude si môcť plniť svoje ústavné právomoci tak, ako mu vyplývajú z ústavy. S tým sa ja osobne, aj ako občan, aj ako predseda vlády neviem stotožniť a budem sa k tomu kriticky vyjadrovať,“ vyhlásil Pellegrini.

Premiér verí, že nová voľba bude vypísaná čo najskôr a „všetci, ktorí berú plat za to, aby zodpovedali za funkčnosť všetkých orgánov v tomto štáte“ nájdu zhodu a zabezpečia, aby bol ÚS SR plne funkčný. Ten je totiž podľa Pellegriniho garantom demokracie na Slovensku.

Poslanci Národnej rady SR ani v opakovanej verejnej voľbe nezvolili vo štvrtok kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Na voľbe bolo prítomných 143 poslancov, piati neodovzdali hlasovacie lístky. Zo 138 odovzdaných lístkov bolo 49 neplatných a 89 platných. Keďže nebol nikto opäť zvolený, bude nová voľba.

Poslanci mali zvoliť 18 kandidátov, ktorých mali predložiť prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi. Ten z nich mal vymenovať deviatich za tých, ktorým sa 16. februára skončí funkčné obdobie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM