Mário Hudák Regióny

Premiér: Treba vsadiť na cestovný ruch

V rámci pracovného výjazdu predstavovania prešovského kandidáta na župana, navštívil Bardejov predseda vlády Róbert Fico.

Ilustračný obrázok k článku Premiér: Treba vsadiť na cestovný ruch
Zdroj: Bardejovský Reportér

BARDEJOV. Po tom, čo diskusiu s premiérom odmietli študenti, organizátori prešovského protikorupčného pochodu z Gymnázia sv. Moniky v Prešove, diskutoval Róbert Fico (Smer-SD) s gymnazistami v Košiciach na Alejovej a v Bardejove. Vo štvrtok 8. júna popoludní navštívil Gymnázium Leonarda Stöckela v Bardejove. Potom sa presunul do hnedého priemysleného parku na Duklianskej, zhodnotil rekonštrukciu Horného hradu na Rhódyho ulici a prešiel sa námestím k Mestskému úradu, kde hodinu jednal s vedením mesta. Návštevu úradu aj mesta oficiálne ukončil tlačovou konferenciou.

Štvrtok plný sľubov

Na gymnáziu prednášal Fico študentom o dôležitosti Európskej únie a vyzýval ich, aby boli kritickí. Na tlačovej besede informoval aj o tom, že študenti majú jasno v tom, či má byť Slovensko v jadre, alebo má hrať v Európskej únii druhé husle. Primátorovi Borisovi Hanuščakovi (Smer-SD) prisľúbil, že okrem dotácie, ktorú mesto pravidelne, ako mesto zapísane v UNESCO dostáva od ministerstva financií na rekonštrukciu historických pamiatok, vláda túto sumu ešte navýši. Premiér sľúbil Bardejovu aj peniaze na výstavbu mosta v časti Dlhá Lúka, ktorý zničili záplavy v rokoch 2001 a hlavne 2010. „Už počas minulej návštevy som prisľúbil primátorovi podporu, pokiaľ ide o most v Dlhej Lúke vo výške 300-tisíc eur. Dnes sme to definitívne dohodli, hovoril som s ministrom financií. Mesto v podstate môže začať robiť verejné obstarávanie. Na tento most sme garantovali príspevok zo štátu vo výške 300-tisíc. Ale chcem mestu Bardejov predovšetkým ponúknuť návštevu celej vlády, v Bardejove budeme chcieť totiž prijať akčný plán.“ uviedol premiér.

Zákon o rozšírení počtu najmenej rozvinutých okresov z 12 na 17 by mal ísť na rokovanie Národnej rady v septembri. Premiér preto vidí ako veľmi reálne výjazdové rokovanie vlády v Bardejove v súvislosti s realizáciou akčného plánu ešte do konca roka. Premiér navštívil v Bardejove aj hnedý priemyselný park a stretol sa s vedením firiem DLK, s.r.o., a Rompa CZ, s.r.o., ktoré tam prednedávnom presunuli svoje výrobné prevádzky. Prezrel si výrobné priestory areálu, ktorý mesto revitalizovalo od roku 2009 do roku 2015 za viac ako 10-miliónov eur a v ktorých by podľa primátora malo do konca tohto roka v dvoch firmách pracovať viac ako sto zamestnancov.

Zdroj: Bardejovský Reportér

Fico: Regionálne rozdiely tu budú

Bardejovský Reportér Vám prostredníctvom svojej facebookovej stránky priniesol priamy prenos zo štvrtkovej tlačovej besedy s premiérom. Róberta Fica sme sa opýtali aj na to, kedy bude v Bardejove konečne dostatok práce.

Bardejovský Reportér: Hovorili ste o akčnom pláne pre najmenej rozvinuté okresy, kde vláda zaradila aj Bardejov. Dnes ste videli prívetivú časť Bardejova, ale máme tu aj smutnejšie veci. Vysokú nezamestnanosť (16%), najnižšiu priemernú mzdu v Prešovskom kraji. Čo má byť funkciou spomínaného akčného plánu? Bardejovčanov zaujíma hlavne to, kedy konečne ľudia prestanú odchádzať z mesta za prácou a čo by ste poradili samospráve, ako malo mesto efektívne využiť potenciál cestovného ruchu a značku UNESCO?

Zdroj: Bardejovský Reportér

Róbert Fico: Myslím si, že pokiaľ ide o nezamestnanosť na Slovensku, je čas si naliať čisté víno. Asi sa tu teraz nebudeme tváriť, že nevnímame špecifiká tohto regiónu. Sme v krajine, ktorá je paradoxná v tom, že našim investorom, ktorí sú tu na Slovensku, nevieme ponúknuť dostatok kvalifikovanej pracovnej sily. A súčasne konštatujeme, že sme v regíóne, ktorý má vyššiu mieru nezamestnanosti ako je celoslovenský priemer. Aj preto verím, že akčný plán, alebo priama spolupráca vlády a mesta bude viesť k tomu, že na mieru ušijeme program pre tento región. A možnosti sú všelijaké. Je tu možnosť ísť cestou sociálnych podnikov, bude tu regionálny príspevok, ktorý vláda vyplatí okresu a ktorý sa bude dať použiť na rôzne projekty.

Podstatne viac musíme hovoriť o mobilite pracovnej sily, pretože je pravda, že mnohí ľudia dávajú prednosť tomu, že zostanú nezamestnaní, pretože jednoducho nechcú meniť svoje trvalé bydlisko. Nevytvárajme ale obraz, že celé Slovensko má vyzerať celkom rovnako. Musíme žiť s tým, že regionálne rozdiely tu vždy budú. Bardejov je mimoriadne atraktívne mesto a na toto by malo vsadiť vedenie mesta a okresu. Na tú atraktivitu a na cestovný ruch. Jednoducho treba využívať to čo tu je a nie vymýšľať nejaké nové veci. Snáď tu teraz nebudeme dávať nejakú fabriku na pneumatiky, keď vieme, že to je kúpeľné mesto, ktoré má obrovksý potenciál cestovného ruchu. Ale napriek tomu, pre tie najkritickejšie kategórie chce vláda ponúknuť napríklad sociálne podniky, ktoré by boli súčasťou pripravovaného akčného plánu.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM