Webnoviny - Svet

Premiérka bude obedovať s veľvyslancami EÚ

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto Foto: SITA/Ľudovít Vaniher BRATISLAVA 13. septembra (WEBNOVINY) – Veľvyslanci členských krajín únie budú v utorok obedovať s premiérkou Ivetou Radičovou. Obed v bratislavskom hoteli Crowne Plaza pre veľvyslancov 27 členských krajín EÚ organizuje belgický veľvyslanec na Slovensku Alain Cools. Informovali o tom z tlačového a informačného odboru úradu vlády.

Veľvyslancov o spoločný obed požiadal aj expremiér, podpredseda parlamentu a šéf najsilnejšej strany Smer-SD Robert Fico. Dôvodom má byť napätá situácia v Európskej únii pre rozhodnutie Slovenskej republiky neposkytnúť pôžičku Grécku. Obed by sa mal uskutočniť vo štvrtok. „Čas a miesto stretnutia spresníme,“ dodala Ficova hovorkyňa Silvia Glendová.

Slovensko vyvolalo napätie, keď odmietlo poskytnúť pôžičku Grécku vo výške 800 miliónov eur, na ktorej sa dohodla minulá vláda. Kabinet Ivety Radičovej ju kategoricky odmietol a nepripúšťa zmenu názoru. Rozhodnutie vyvolalo nevôľu v Bruseli, ale aj vo viacerých kľúčových štátoch eurozóny vrátane Nemecka. Viacerí vysokí predstavitelia EÚ údajne vyslovili súkromný názor, podľa ktorého by malo zvyšných 26 členských štátov Európskej únie Slovensko potrestať.

Minister financií Ivan Mikloš minulý týždeň rokoval v europarlamente a vylúčil, že by Slovensku hrozili za toto rozhodnutie sankcie. Prezident Európskej centrálnej banky Jean-Claude Trichet však údajne na rokovaní vyjadril svoje rozhorčenie slovami, že Slovensko dalo svojím odmietnutím poskytnutia pôžičky Grécku zlý príklad.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM