MI Zo Slovenska

Premiérovo varovanie! Ak sa testovanie nepodarí, Slovensko môže zažiť tvrdý lockdown

Aj keď sa ľudia budú snažiť ako chcú, je možné, že zatvoreným obchodom a prevádzkam sa od pondelka nevyhnú. Stále totiž chýbajú zdravotníci a premiér avizuje, že pykať budú všetci.

Ilustračný obrázok k článku Premiérovo varovanie! Ak sa testovanie nepodarí, Slovensko môže zažiť tvrdý lockdown
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Odberové miesta na celorepublikové testovanie obyvateľstva na Covid-19 boli v stredu večer pripravené len na 63%. Premiér i minister obrany priznali, že stále chýbajú najmä tisíce zdravotníkov, bez ktorých nie je možné robiť stery. Ak sa do soboty nenájdu, ľudia sa môžu zavrieť doma bez ohľadu na to, či boli alebo neboli na testovaní.

Lockdown na obzore

Premiér Igor Matovič odpovedal v Teleráne TV Markíza na rôzne otázky v súvislosti s celorepublikovým testovaním na Covid-19. Čo sa stane, ak odberové miesta nebudú schopné plne fungovať?

„Predpokladám, že ak zdravotníci neprídu do odberných miest, budeme musieť nechať zatvorené obchody a prevádzky ďalší týždeň, dva, dovtedy, kým ľudia nebudú mať možnosť sa pretestovať," vyhlásil Matovič.

Premiér zároveň priblížil, čo bude považovať za ukazovatele úspechu alebo neúspechu celej operácie, od čoho sa bude odvíjať ďalší osud krajiny. „Projekt nebude zvládnutý, ak do štvrtiny odberných miest neprídu zdravotníci, alebo keď príde na testovanie málo ľudí.“

Zároveň už nespomenul možnosť svojej vlastnej demisie, ktorú pôvodne pripúšťal, keď celú akciu oznamoval. Aktuálne hovorí len o postihu pre občanov vo forme lockdownu.

Na adresu prezidentkinej výzvy, ktorá mu poobede navrhla upustiť z pôvodného scenára celoplošného testovania, zverejnil status: „Každý z nás si dnes vyberá svoju cestu. Niekto sa rozhodne v ťažkej chvíli nadbiehať názoru ľudí, ktorí si myslia, že majú právo nakaziť iných … iní pomáhajú do poslednej chvíle, ako vedia,“ napísal.

Rozhodne sa v nedeľu

Na podobné otázky odpovedal aj minister obrany Jaroslav Naď v rádiu Expres. Bez bližších detailov uviedol, že ak by sa ľudia nemohli dať otestovať pre nedostatok zdravotníkov, vláda to nejako vyrieši.

„Počkajme si, keď uvidíme, že je obrovský záujem o pretestovanie a my ich nebudeme vedieť pretestovať, budeme na to reagovať,“ povedal J. Naď.

Dodal, že vláda zasadne v nedeľu a o všetkom rozhodne. Podľa akého plánu a na základe akých kritérií nie je jasné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM