Webnoviny - Svet

Premiérový skikros pre Švajčiara Schmida

WEBNOVINY.SK

Michael Schmid Foto: AP Photo/Mark J. TerrillCYPRESS MOUNTAIN 22. februára (WEBNOVINY) – Víťazom premiérového olympijského skikrosu akrobatických lyžiarov sa na XXI. zimných olympijských hrách v kanadskom Vancouveri v stredisku Cypress Mountain stal švajčiarsky reprezentant Michael Schmid. Druhé miesto vo veľkom finále obsadil Rakúšan Andreas Matt, bronz získal Nór Audun Grönvold.

Líder tohtosezónneho poradia Svetového pohára v tejto disciplíne sa hneď v úvode finálovej jazdy dostal na čelo a suverénne zvíťazil. „Dnešok bol úplne perfektný. Mal som veľmi rýchle lyže a k tomu sa na moju stranu naklonili aj všetky detaily,“ uviedol po pretekoch dvadsaťpäťročný Schmid, ktorý vyhral aj kvalifikáciu a vyraďovacími súbojmi prešiel bez zaváhania. Ani striebro Matta, úradujúceho svetového šampióna z japonského Inawašira 2009, nie je prekvapením, pretože tento 27-ročný Rakúšan figuruje v hodnotení SP hneď za Schmidom. Bronzovému nórskemu reprezentantovi Audunovi Grönvoldovi patrí v poradí SP šieste miesto. „Michael je veľmi dobrý lyžiar a okrem toho má aj veľmi dobrý výstroj. Dokáže neskutočné veci,“ vyjadril sa pochvalne na adresu Schmida bronzový Grönvold.

Finálovú smolu mal domáci pretekár Christopher Delbosco, ktorý na predposlednom skoku spadol a skončil na nepopulárnom štvrtom mieste. „Dúfam, že sa fanúšikovia bavili. Skikros je veľmi atraktívnou disciplínou pre ľudí, pretože sa v ňom odohráva mnoho súbojov,“ dodal v cieli šťastný víťaz.

Veľkú pozornosť pútal štart Američana Darona Rahlvesa, ktorý ma na svojom konte kompletnú medailovú zbierku zo svetových šampionátov, avšak ešte ako reprezentant USA v alpskom lyžovaní. Jeho púť vyraďovacou časťou sa však skončila už v osemifinále, pretože v ňom mal kolíziu s Francúzom Tedom Piccardom a skončil až na nepostupovom 3. mieste. Bola to posledná súťažná jazda na veľkom podujatí v kariére, pretože sa rozhodol zavesiť lyže na klinec. „Tak, a je koniec,“ znela jeho prvá reakcia v cieli.

Víťazom malého finále sa stal Francúz Enak Gavaggio pred Kanaďanom Daveyom Barrom a Austrálčanom Scottom Knellerom. Do vyraďovacej časti sa z kvalifikácie prebojovalo 32 jazdcov, nepostúpil iba Zdeněk Šafár z Česka, ktorý kvalifikačnú jazdu nedokončil. Olympijský skikros žien je na programe v utorok 23. februára 2010.

Výsledky: Muži – skikros: 1. Michael Schmid (Švajč.), 2. Andreas Matt (Rak.), 3. Audun Grönvold (Nór.), 4. Christopher Delbosco (Kan.), 5. Enak Gavaggio (Fr.), 6. Davey Barr (Kan.), 7. Scott Kneller (Austr.), 8. Filip Flisar (Slovin.), 9. Errol Kerr (Jam.), 10. Stanley Hayer (Kan.).

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM