Regióny

Premnožené alebo nie? V lesoch na Ponitrí evidujú desiatky medveďov

Medvede sa v posledných týždňoch túlajú v lokalitách, kde by ste ich pravdepodobne nečakali. Kde na Ponitrí je ich najviac a koľko ich vôbec je?

Ilustračný obrázok k článku Premnožené alebo nie? V lesoch na Ponitrí evidujú desiatky medveďov
7
Galéria

V posledných týždňoch sa na Slovensku množia správy o výskyte medveďa. Výnimkou už nie je ani západ krajiny.

Medveďa videli v okolí obcí pri Nitre, Topoľčian i Zlatých Moraviec. Jeho výskyt mimo lesa a v niektorých prípadoch doslova „na rovine“ vyvoláva mnoho otázok. Situáciu v okolí Šurianok preveroval aj Zásahový tím pre medveďa hnedého.

Medvedica s mladými

Od apríla do júla prebieha medvedia ruja, čo podľa ochranárov vyháňa medvedice s mladými aj do lokalít, kde sa predtým neobjavili.

„V čase párenia sa medvedice, ktoré vodia mláďatá snažia vyhýbať miestam, kde sa pohybuje dospelý samec, pretože ten pre malé medvieďatá predstavuje nebezpečenstvo,“ vysvetlil vedúci Zásahového tímu pre medveďa hnedého Jaroslav Slašťan.

To mohol byť podľa ochranára aj prípad medvedice s dvomi mladými, ktorá začiatkom mája vystrašila obyvateľov obce Šurianky, ktorí ju spozorovali na poli za dedinou.

Súvis s prebiehajúcou rujou nevylúčil ani zoológ CHKO Ponitrie Stanislav Harvančík. Je tu však aj ďalšia možnosť. „Môže to súvisieť aj s rozširovaním areálu medveďa v súvislosti s nárastom početnosti populácie medveďa na Slovensku,“ povedal zoológ Stanislav Harvančík.

Ďalšie hlásenia

Neskôr medvedicu s mladými videli aj v ďalších obciach v okresoch Nitra a Topoľčany. Najnovšie medveďa s mláďaťom videli v extraviláne obce Rumanová.

Počas týždňa (15. júna) videli medvedicu s dvomi mladými aj v katastri obce Obyce, ktorá sa nachádza pár kilometrov od Zlatých Moraviec.

Späť do svojho prirodzeného prostredia by sa mali medvede vrátiť po skončení ruje.

Prečítajte si tiež

Medvede na Ponitrí

Poľovnícka komora dlhodobo zastáva názor, že medveďov je na Slovensku je veľa. Koľko sa ich pohybuje na území CHKO Ponitrie, kam patria pohoria Vtáčnik a Tribeč?

„V územnej pôsobnosti Správy CHKO Ponitrie predpokladáme výskyt okolo 50 kusov medveďov, najviac je ich v okrese Prievidza v oblasti Strážovských vrchov (okolie Tužiny, Kľačna) a pohorí Vtáčnik a Žiar,“ priblížil riaditeľ správy Radimír Siklienka.

„Ďalšia populácia je v okrese Bánovce nad Bebravou v okolí Rokoša, menej častý, ale v posledných rokoch stále častejší, je výskyt v pohorí Tribeč, sporadicky aj v pohorí Pohronský Inovec,“ priznáva Radimír Siklienka.

Do územia v správe CHKO Ponitrie spadajú okresy Bánovce nad Bebravou, Levice, Nitra, Partizánske, Prievidza, Topoľčany, Zlaté Moravce a čiastočne okresy Žarnovica a Žiar nad Hronom.

Medvede na Slovensku

Je ich veľa?

Poľovníci tvrdia, že na Slovensku je veľa medveďov, a preto sa čoraz častejšie vyskytujú aj v intravilánoch obcí.„Slovensko má dlhodobo najväčšiu hustotu medveďov na svete a varujeme spoločnosť, že k takýmto stretom bude dochádzať častejšie,“ uvádza poľovnícka komora na svojom webe. Poľovníci navrhujú „racionálny manažment medveďa i ostatných veľkých šeliem“.

Podľa Zásahového tímu pre medveďa hnedého nie je výskyt medveďov v blízkosti ľudských obydlí spôsobený zväčšovaním sa populácie. „ŠOP SR má za to, že usmrcovanie náhodne vybraných jedincov neznižuje riziko konfliktných situácií medveďa s človekom. Na túto skutočnosť upozorňuje tiež vedecká štúdia, v ktorej autori vyhodnotili útoky medveďa hnedého na človeka a uvádzajú, že: „Nebol potvrdený žiaden významný rozdiel v počte útokov medveďa na človeka medzi krajinami, v ktorých sa medveď legálne loví a krajinami s obmedzením jeho lovu.“,“ priblížili ochranári.

Problémových medveďov, ktorí stratili plachosť a ohrozujú ľudí či majetky, ochranári monitorujú. Usmrtenie medveďa považujú za najkrajnejšie riešenie, kedy plašenie jedincov nie je účinné. Len nedávno (17. júna) zásahový tím eutanazoval problémového medveďa v obci Sučany v okrese Martin.

V galérii si pozrite medvede, ktoré zachytili fotopasce ochranárov v CHKO Ponitrie!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie správy zo Slovenska

Medvede v CHKO Ponitrie
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM