Správy Technológie

Prerazia slovenské IT firmy v Dubaji? Vývoj umelej inteligencie otvára dvere

Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu (ÚPVII) pripravuje podpis memoranda o spolupráci s Dubai Future Foundation. Slovenské IT spoločnosti tak majú našliapnuté na veľké projekty v Spojených arabských emirátoch (SAE).

Ilustračný obrázok k článku Prerazia slovenské IT firmy v Dubaji? Vývoj umelej inteligencie otvára dvere
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Zástupcovia firiem spojených v Centre pre výskum umelej inteligencie (Slovak.AI) sa stretli s prvým ministrom pre umelú inteligenciu na svete. Omar Bin Sultan Al Olama zo SAE bol v Bratislave veľmi konkrétny: “Rozvoj umelej inteligencie je dôležitý pre zlepšenie života ľudí a týka sa všetkých odvetví. SAE sa v prijatej stratégii zaoberá napríklad dopravou, obnoviteľnými zdrojmi energie, zdravím, vzdelávaním či zvyšovaním produktivity prá­ce.“ V neposlednom rade dodal, že Slovensko by mohlo byť druhou krajinou sveta, kde bude vývoj umelej inteligencie koordinovať minister.

Slovenské mozgy začali spolupracovať

Na Slovensku sa firmy a vedecké inštitúcie spojili pri výskume umelej inteligencie iba pred niekoľkými mesiacmi. V apríli vznikla na akademickej pôde Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Slovak.AI, ku ktorej sa koncom júna pripojilo 23 firiem, päť univerzít a dva výskumné ústavy.

Jednou zo spoločností, ktorá vystúpila na stretnutí v Bratislave, bola aj BRAIN:IT, ktorá na vývoji umelej inteligencie v rôznych odvetviach pracuje už vyše 6 rokov. „Máme napríklad vyvinutý prototyp na detekciu rakoviny lymfatických uzlín. Vďaka tomuto prototypu sme našli ešte zaujímavejšiu oblasť pre využitie umelej inteligencie. Náš systém identifikuje proliferačnú aktivitu buniek, ktorá určí presné štádium rakoviny.“ hovorí Eduard Baraniak riaditeľ BRAIN:IT s.r.o. .

Spoločnosť BRAIN:IT sa ako jediná slovenská spoločnosť zúčastnila ako exhibitor na konferencii AI everything, ktorá sa konala práve v Dubaji.

Baraniak toto fórum označil ako kľúčové pre expanziu slovenských nápadov do Spojených arabských emirátov, ktoré slúžia aj ako odrazový mostík na svetové trhy.

Svoje projekty na bratislavskom fóre predstavili aj spoločnosti Decent Group a.s., Instarea s.r.o., Lewik, s.r.o., Nettle.ai, Tachyum s.r.o., HB Reavis Slovakia a.s. a odborníci z FIIT STU.

Zástupcovia slovenských IT firiem predstavili na stretnutí ďalšie originálne koncepty. Napríklad procesor s nízkou energetickou náročnosťou, vývoj chatbotov založených na umelej inteligencii či inteligentné riešenie kancelárií, ktoré by chceli rozšíriť na ďalšie trhy. 

Nová pôda pre slovenské IT firmy

Návšteva ministra pre UI je pokračovaním začatej spolupráce v oblasti AI a smart industry medzi SAE a Slovenskom, keďže vo februári 2019 bolo v tejto oblasti podpísané Memorandum o spolupráci medzi SR a SAE.

Dôvodom jeho návštevy je nájsť spôsob, ako prepojiť Slovensko a aktivity, ktoré vznikajú v Spojených arabských emirátoch,“ po­vedal člen správnej rady Slovak.AI Gabriel Galgóci.

"Zazneli tu dve pozvánky na budúce eventy, ktoré budú organizované v Spojených arabských emirátoch. Vidíme, že táto spolupráca bude úspešná a veríme, že aj Slovak.AI bude schopný prispieť k rozvoju takejto spolupráce,“ dodal Galgóci na záver.

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM