Ľubomír Hudačko Regióny Kultúra Rôzne

Prešovčanka, ktorá na Miss Folklór získala až tri tituly: Vyspovedali sme Luciu Malagovú

Išla jej karta. Domov do Prešova si totiž Lucia Malagová zo súťaže Miss Folklór odniesla až tri tituly. Prečítajte si, čo nám prezradila v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Prešovčanka, ktorá na Miss Folklór získala až tri tituly: Vyspovedali sme Luciu Malagovú
13
Galéria
Zdroj: Eduard Genserek

Pozoruhodný úspech zaznamenala na súťaži Miss Folklór Lucia Malagová z Prešova. Odniesla si domov totiž hneď tri tituly. Stala sa Miss Folklór Hotela Galileo, Miss Folklór Týždenníka Slovenka a aj druhou vicemiss tejto súťaže. Prinášame vám s ňou rozhovor.

Lucia, aký je to pocit odniesť si zo súťaže až tri tituly?

V prvom rade musím povedať, že toto som vôbec nečakala. Do súťaže som išla s tým, že si idem plniť sen a ak sa náhodou pošťastí aj nejaký titul, tak budem veľmi rada. Všetky tituly sú pre mňa až neuveriteľné a vzácne. Je to neskutočný pocit a úprimná vďaka. Som veľmi šťastná a poctená, že tri tituly zo súťaže Miss Folklór pocestovali do nášho Prešova.

Čo ste pred súťažou očakávali, aké ste mali myšlienky pred začiatkom?

Pred finále som mala zmiešané pocity. Na jednej strane som v sebe pociťovala nervozitu, strach, zodpovednosť, no na druhej strane neskutočnú radosť z plnenia sna. Bolo dobre, že celá tréma opadla v momente, keď som vyšla na pódium a zbadala moju rodinu, príbuzných a známych. Niečo neopísateľné.

Čím to podľa vás je, že Prešovčanky vedia na súťažiach Miss zaujať? Máte k tomu nejaké vlastné vysvetlenie?

Nie nadarmo sa vraví, že slovenské ženy sú najkrajšie a otáčajú sa za nimi muži po celom svete, tak niečo na tom asi bude (úsmev). Slovenky a hlavne ženy z východného Slovenska, sú pre mňa temperamentné, nebojácne a idú si za svojim. Nedá sa presne povedať, čím zaujmete na Miss, skôr by som povedala, že je dôležité byť samým sebou a na nič sa nepretvarovať. Výhodou tejto súťaže bolo, že sa každá finalistka predstavovala vo voľnej disciplíne to, čomu sa venovala, venuje celý život a čo ju napĺňa. Preto nebolo potrebné akési nútenie na silu byť prirodzenou a išlo to samo, tak od srdca.

Ako prebiehalo samotné finále, čo za disciplíny ste absolvovali?

V súťaži boli tri disciplíny. Prvou z nich bola prehliadka v spoločenských šatách z dielne troch módnych návrhárok. Ja osobne som mala tú česť mať na sebe šaty z dielne Janky Gavalcovej a bola to vážne nádherná róba. Druhou disciplínou bola prehliadka svadobných párt. Ja som si zvolila typickú šarišskú partu z východného Slovenska. Tretia disciplína súťaže bola voľná disciplína. Predstavila som sa tancom, konkrétne to bola šarišská polka z regiónu Šariš.

Ako dlho sa venujete folklóru a čo pre vás znamená?

Folklóru sa venujem od svojich štyroch rokov, dokopy to bude 21 rokov. Dá sa povedať, že folklór tvorí súčasť môjho ja, odkedy som sa mu začala venovať. Folklór a samotné pôsobenie v súbore mi prinieslo nespočetné množstvo zážitkov, skúsenosti, priateľov, spomienok a moju druhú rodinu (úsmev). To, čo človek zažije, mu nikdy nikto nevezme a spomienky vždy zostanú v srdci. Môžem povedať, že aktívne pôsobenie v súbore bolo mojím najkrajším obdobím v živote.

Prezraďte, prihlásili by ste sa do takejto súťaže ešte raz? Prípadne odporúčate to ďalším dievčatám?

Určite áno! Ak by som mohla, tak sa znova hlásim už teraz na budúci rok (úsmev). Škoda, že už nemôžem. Určite to bola výborná skúsenosť a snáď som namotivovala dievčatá, ktoré nad súťažou možno uvažujú. Určite choďte a neoľutujete, to vám zaručujem.

Čo ste vďaka tejto súťaži získali a ako vyzerá váš každodenný život už po súťaži?

Vďaka tejto súťaži som spoznala množstvo skvelých ľudí, získala nové skúsenosti, rozšíril sa mi obzor, folkloristická rodina a taktiež som získala množstvo zážitkov na ktoré nikdy, ale nikdy nezabudnem. Momentálne začínam novú etapu vo svojom živote, skončil krásny vysokoškolský čas a začala som pracovať. Už teraz sa teším na spoločné akcie, týkajúce sa súťaže a nemôžem sa dočkať kedy sa znova stretneme všetky baby a celý štáb.

Stala sa počas finále aj nejaká netradičná situácia, prípadne kuriozita?

Samotné finále prebehlo dá sa povedať bez problémov, vďaka skvelému štábu a riaditeľke súťaže Barborke Palovičovej. Čiže žiadna kuriozita nenastala a ani sme nepopadali z pódia (smiech).

Prejdime ešte ku vzťahom. Aký máte vzťah k mestu Prešov, čo na ňom najviac obľubujete?

Prešov je moje rodné mesto, kde som sa narodila, študovala a momentálne aj pracujem. Dá sa povedať, že som verná mestu Prešov, pri rozhodovaní kam ísť na vysokú školu som nechcela zanechať folklórny súbor Šarišan, mojich priateľov, druhú rodinu a ostala som študovať v Prešove, aj keď som rok študovala externe v Bratislave, aby som najmenej vynechávala z nácvikov súboru. Aj keď Prešov nepatrí k veľkým mestám, pre mňa patrí k najkrajším na Slovensku. Najviac na ňom obľubujem námestie, po ktorom sa vždy rada prejdem.

Máte priateľa? Ak áno, čo povedal na váš úspech on, ako to vnímali prípadne aj vaši príbuzní?

Áno, mám priateľa. Bol mojou oporou od začiatku, aj pred castingom, keď som rozmýšľala, či mám vôbec ísť a skúsiť šťastie, až do úplného konca. Veril mi, že to dotiahnem aj na stupeň víťazov. Rovnakú podporu som vnímala a prijímala od mojej rodiny, priateľov, ale aj od ľudí, ktorých som nikdy nevidela a nepoznala. To bolo pre mňa asi najväčším prekvapením, keď mi chodili správy o podpore. Prekvapil ma záujem médií, ktoré sa začali zaujímať o svoju Prešovčanku v súťaži, vtedy som pocítila nesmiernu zodpovednosť za naše mesto a v súťaži som chcela mesto Prešov reprezentovať najlepšie, ako som vedela. Aj touto cestou sa chcem poďakovať všetkým, rodine, priateľom, súboru Šarišan, aj ľuďom ktorých nepoznám za nesmierne dodanie energie, sily a podpory, ktoré mi dodávali počas celej súťaže.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Na súťaži Miss Folklór parádne zabodovala: Prešovčanka si odniesla až 3 ocenenia
13
Galéria
Zdroj: Eduard Genserek
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM