Zo Slovenska

Prešovská univerzita oslavuje jubileum: Vznikla už pred 20 rokmi

Prešovská univerzita v Prešove si pripomína v tomto roku 20. výročie svojej samostatnej existencie. Vznikla 1. januára 1997.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská univerzita oslavuje jubileum: Vznikla už pred 20 rokmi
Foto: Ľubomír Hudačko

Prešovská univerzita (PU) v Prešove si pripomína v tomto roku 20. výročie svojej samostatnej existencie. Vznikla 1. januára 1997 odčlenením štyroch fakúlt od Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach, ktoré sídlili v Prešove a vytvorením jednej novej fakulty.

350 rokov dozadu

Rektor univerzity Peter Kónya informoval, že 20 rokov PU neznamená, že by tu neexistovalo vysokoškolské vzdelávanie dlhšie. Jeho začiatky siahajú 350 rokov dozadu, kedy v meste otvorili Prešovské evanjelické kolégium.

„V súčasnosti je PU počtom študentov treťou najväčšou univerzitou na Slovensku a zároveň najväčšou mimobratislavskou univerzitou. Ponúka štúdium v rôznych, najmä humanitných a spoločenskovedných, ale i prírodovedných, dokonca aj v inžinierskych študijných programoch na ôsmich fakultách a ústavoch centrálne riadených priamo z rektorátu. Má rôzne aj jedinečné študijné programy, osobitosťou je napríklad štúdium jazykov a kultúr národnostných menšín. Takisto disponuje výskumnými centrami, ktoré majú osobitné postavenie nielen v rámci Slovenska, ale aj v širšom stredoeurópskom priestore,“ uviedol Kónya.

Menoval Centrum excelentnosti ekológie živočíchov a človeka, na univerzite pôsobí aj Centrum excelentnosti sociohistorického a kultúrnohisto­rického výskumu, ďalej Centrum celoživotného a kompetenčného vzdelávania i Centrum jazykov a kultúr národnostných menšín.

Najviac Fakulta manažmentu

Vlani zavŕšili projekt budovania vedeckého parku Technicom, ktorého časť vyrástla v areáli PU a čoskoro ho otvoria. Bude sídlom vedeckých laboratórií, kde umiestnia i plne automatizované experimentálne zariadenie Dynacool, ktoré umožní dosiahnuť extrémne nízke teploty až do 2 kelvinov (-271 °C). Najviac študentov má Fakulta manažmentu, ktorú navštevuje približne 2050 poslucháčov. Ku skvalitneniu štúdia na fakulte prispela vlani okrem reformy vzdelávania i dostavba priestorov vrátane prednáškovej auly s kapacitou viac ako 300 miest. V počte študentov nasleduje Filozofická fakulta s takmer 2030 poslucháčmi a treťou v poradí je Pedagogická fakulta s približne 1620 študentmi.

Rektor PU považuje za dôležité reagovať na požiadavky študentov i uchádzačov o štúdium.

Rekonstrukcia auly

„Pri študijných programoch musíme naďalej rozvíjať tie odbory, v ktorých máme dlhoročnú tradíciu, pri ich rozšírení o niektoré moderné, avšak v praxi využiteľné programy. Veľkou výzvou ostáva snaha o získanie nových zahraničných študentov, najmä z Ukrajiny, na čo máme veľmi dobré podmienky,“ povedal Kónya. Popri zabezpečovaní hlavných úloh v oblasti vzdelávania a vedeckého výskumu, ako aj napĺňaní vízií a cieľov, rektor chce v tomto roku investovať do zlepšenia podmienok pre zamestnancov aj študentov. V nasledujúcich mesiacoch začne rekonštrukcia auly, bude sa pokračovať v obnove študentských domovov, vybudujú sa nové parkovacie plochy a upraví sa exteriér. Pripravuje sa projekt didaktického parku a výstavba nových špecializovaných učební.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM