Prevetrajú nám peňaženky: Ceny bravčového mäsa a mäsových výrobkov budú zase rásť

Nárast cien bravčového mäsa na burze láme rekordy – ceny mäsa a mäsových výrobkov budú zase rásť. Informovala o tom výkonná riaditeľka Zväzu spracovateľov mäsa (ZSM) Eva Forrai.

Ilustračný obrázok k článku Prevetrajú nám peňaženky: Ceny bravčového mäsa a mäsových výrobkov budú zase rásť

Spresnila, že masívne likvidácie stavov ošípaných z dôvodu prepuknutia afrického moru ošípaných (AMO) v Číne a zároveň následný dopyt Číny po bravčovom mäse z EÚ spôsobuje, že ceny bravčového mäsa na burze rekordne rastú.

Tento stav podľa nej zároveň potvrdzujú aj výsledky už zrealizovaných aukcií bravčového mäsa na nemeckej burze. Postupný, ale intenzívny nárast cien bravčového mäsa sa na burze zaznamenal v štvrtom týždni 2019 a má neustále stúpajúcu tendenciu. Podľa údajov na burze sa na úrovni priemernej ceny ide približne o 20-percentný nárast.

V rovnakom časovom období sa podľa Forrai slovenskými spracovateľmi mäsa zaznamenal aj nárast cien mäsa slovenských ošípaných, a to od 18 % do 25 %.

„Nárast cien bravčového mäsa má zásadný vplyv na cenotvorbu výsekového mäsa i mäsových výrobkov, a preto súčasné zvyšujúce sa náklady súvisiace s nárastom cien vstupných surovín sú pre výrobcov neudržateľné a je preto potrebné ich premietnuť aj do odberateľských cien. Navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov na úrovni výrobcov preto očakávame ešte v mesiaci apríl, a to na úrovni približne 8 až 10 %,“ uviedla Forrai.

Zväz spracovateľov mäsa je dobrovoľným združením fyzických a právnických osôb, podnikajúcich v oblasti spracovania mäsa, výroby mäsových výrobkov a/alebo v oblasti súvisiacej s touto podnikateľskou činnosťou. Členovia ZSM sa hlásia k princípom trhovej ekonomiky, rešpektujú a dôsledne dodržiavajú pri výkone svojej činnosti právny poriadok platný na území SR.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR