Správy

Prezident Andrej Kiska otvorene: Tretinu vysokých škôl by okamžite zavrel

Prezident Andrej Kiska otvoril školský rok v Evanjelickom gymnáziu Tisovec. Servítku pred ústa si veru nedával.

Ilustračný obrázok k článku Prezident Andrej Kiska otvorene: Tretinu vysokých škôl by okamžite zavrel
Zdroj: TASR

Tretinu slovenských vysokých škôl by prezident SR Andrej Kiska okamžite zavrel, keby mal takú možnosť, pretože len naberajú študentov a neposkytujú potrebnú úroveň vzdelania. Povedal to dnes počas slávnostného otvorenia školského roka v Evanjelickom gymnáziu Tisovec v okrese Rimavská Sobota s tým, že pri voľbe vysokej školy (VŠ) by študenti mali byť nároční.

„Vyberte si ťažkú školu. Existujú na Slovensku VŠ, kde vás zoberú okamžite. Budete veľmi ľahko študovať, budete mať úžasných pár rokov života, nikto od vás pomaly nič poriadne nebude chcieť. Keď ale takú VŠ skončíte a budete chcieť nastúpiť do práce, zrazu vás nikto nebude chcieť,“ upozornil prezident.

Ako konkrétny príklad uviedol výber zamestnancov počas svojej podnikateľskej praxe. „Bol som roky podnikateľom v Poprade, zamestnávali sme viac ako 500 ľudí. Vždy, keď na ktorúkoľvek voľnú pozíciu prišlo 20, 30, 50 žiadostí, prvé, čo som si pozrel, na akú VŠ ten človek chodil. Bez toho, aby som čítal, čo je tam ďalej, z niektorých VŠ tieto žiadosti šli rovno do koša,“ dodal Kiska.

Po štúdiu na kvalitnej VŠ podľa neho mladí ľudia uvidia obrovský rozdiel, ktorý sa prejaví nielen v tom, čo budú vedieť, ale i v tom, aké budú mať príjmy a kde ich budú chcieť. Nemajú sa báť ísť študovať aj do zahraničia, ale prosí ich, aby sa potom vrátili. „Slovensko je nádherná krajina, ale potrebujeme tu špičkových mladých ľudí, aby nám z neho pomohli budovať modernú krajinu,“ zakončil prezident.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM