Webnoviny - Svet

Prezident navštívil oblasti postihnuté povodňami

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Nina BednárikováBRA­TISLAVA 17. augusta (WEBNOVINY) – Prezident Ivan Gašparovič dnes navštívil oblasti hornej Nitry postihnuté záplavami. Ako prvé si prezrel miesta postihnuté živelnou pohromou v Handlovej, kde sa vyliala miestna riečka Handlovka, sprevádzali ho minister obrany Ľubomír Galko a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál. Primátor mesta Handlová Rudolf Podoba poďakoval za pomoc príslušníkov ozbrojených síl, ktorí pomáhajú pri odstraňovaní škôd. Ich prácu a okamžité nasadenie ocenil aj Gašparovič a zdôraznil potrebu pokračovať v operatívnom pôsobení vojakov a ťažkých mechanizmov armády na postihnutých miestach. Hlava štátu zdôraznila, že bude musieť vzniknúť komplexný projekt protipovodňových opatrení, ktorý by predchádzal takýmto prívalovým dažďom a následným záplavám. "Nemôžeme donekonečna len odstraňovať problémy, ktoré nám záplavy zapríčinili. Musíme im vedieť účinne predchádzať,“ poznamenala hlava štátu.

Prezidenta teší, že občania ocenili prácu vojakov pri odstraňovaní vzniknutých škôd a verí, že ozbrojené sily budú v tejto pomoci pokračovať. Gašparovič zároveň zdôraznil potrebu vzájomnej spolupráce aj so susednými štátmi pri signalizácii a výstrahách pred povodňami. „S peniazmi to nebude jednoduché, ale som presvedčený, že vláda vyčlení potrebné finančné zdroje na sanáciu škôd. Nesmieme zabudnúť na pomoc ozbrojených síl a preto by mala vláda do budúcnosti rátať aj s lepším vybavením slovenskej armády mechanizmami a strojmi, ktoré budú využiteľné pri takýchto živelných pohromách," konštatoval. Hlava štátu vyzvala občanov k väčšej solidarite a súdržnosti, do ktorej by sa mali zapojiť nielen obyvatelia, ale aj podnikatelia z miest, obcí a postihnutých regiónov. Zároveň poďakoval podnikateľom, firmám a jednotlivcom, ktorí už v súčasnosti prispievajú k odstraňovaniu škôd a pomáhajú občanom.

Po návšteve Handlovej prezident navštívil zasadnutie Krízového štábu v Prievidzi a oboznámil sa s výsledkami doterajších poznatkov z oblastí postihnutých povodňami.

Agentúru SITA o tom informovala Soňa Záňová z tlačového oddelenia prezidentskej kancelárie.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM