Erik Bojničan Zo Slovenska

Prezident: Obrana by mala zostať dôležitou témou aj po voľbách

Obrana je téma, o ktorej treba podľa prezidenta SR Andreja Kisku hovoriť stále. Nie iba, keď sa deje niečo zlé.

Ilustračný obrázok k článku Prezident: Obrana by mala zostať dôležitou témou aj po voľbách
Zdroj: TASR

„Nie je ako kabát, ktorý si oblečieme len vtedy, keď je vonku zima,“ povedala hlava štátu po veliteľskom zhromaždení náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR na ministerstve obrany. Koná sa každoročne. Ochrana občanov a obrana Slovenska je podľa Kisku v súčasnosti dôležitá téma. Bol by rád, ak by to tak ostalo aj po nasledujúcich parlamentných voľbách. „O obrane treba hovoriť seriózne v politickej rovine aj ku vzťahu k ozbrojeným silám a aliančným partnerom,“ podotkol.

Kiska je rád, že sa v rezorte obrany začalo s modernizáciou. O jej potrebe hovoril na minuloročnom veliteľskom zhromaždení. „Je toho pred nami ešte veľa, ale som rád, že sa začala,“ podotkol. Je to podľa neho jedna zo základných úloh, ktorú Slovensko potrebuje naplniť. Tiež ide o jednu z výčitiek zo strany NATO, kde situáciu potrebujeme zlepšiť, uviedol.

Minister obrany Martin Glváč považuje minulý rok v rámci modernizácie za najlepší rok ozbrojených síl za posledných 20 rokov. „Vlani sme len začiatkom januára začali rokovať o vrtuľníkoch… A za tieto štyri roky sme teda minimálne kúpili Spartany, kde minulá vláda povedala, že keď len Spartany urobia, tak bude veľmi úspešná, lebo po nej niečo ostane,“ podotkol. Podľa neho sú tiež pripravené všetky koncepčné materiály, ktoré sú schválené vládou. „Či už je to Biela kniha, alebo rozvoj vzdušných síl,“ vymenoval.

Tender na radary je krytý v rozpočte, informoval. „Čo viac môžeme urobiť? To už, kto to vyberie a ako, nechávam na ľudí, ktorí rozhodnú v nasledujúcich voľbách,“ uviedol. Minister považuje veliteľské zhromaždenie, na ktorom vyhodnotili výcvikový rok 2015 a odprezentovali úlohy na tento rok, za vhodný priestor na výmenu názorov. Slovenská armáda postupuje podľa Bielej knihy a koncepcie rozvoja vzdušných síl. Obrana sa chce podľa neho zamerať na pozemné sily. Na zhromaždení odznelo, že v tomto roku treba naďalej čeliť bezpečnostným výzvam a venovať maximálnu pozornosť obrane Slovenska.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM