Správy

Prezident ocenil vojnového hrdinu: Milan Píka bojoval v britskom Kráľovskom letectve

Patrí medzi posledných žijúcich Slovákov, ktorý pôsobili v službách britského Kráľovského letectva. Milan Píka neunikol pozornosti prezidenta Andreja Kisku.

Ilustračný obrázok k článku Prezident ocenil vojnového hrdinu: Milan Píka bojoval v britskom Kráľovskom letectve
Zdroj: Facebook

Prezident SR Andrej Kiska udelil štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy brigádnemu generálovi Milanovi Píkovi, jednému z posledných žijúcich československých dôstojníkov, ktorí bojovali v britskom Kráľovskom letectve. Dostal ho za mimoriadne zásluhy o demokraciu a ochranu ľudských práv a slobôd.

Prezident na sociálnej sieti poukázal na to, že Milan Píka pomáhal v boji proti Hitlerovej armáde päť rokov. „Najväčší boj zviedol paradoxne po vojne. Jeho otca Heliodora Píku, hrdinu prvej a druhej svetovej vojny, popravili komunisti v zinscenovanom procese,“ pripomenul Kiska.

Dodal, že Milana Píku komunistická diktatúra degradovala a prinútila opustiť Prahu. Druhý domov našiel v Bratislave, kde žije dodnes. Roky sa snažil očistiť otcovo meno, podarilo sa mu to však až po Nežnej revolúcii.

Prezident sa Píkovi poďakoval za to, čo urobil v boji za slobodu a pravdu. „Život pred vás postavil ťažké skúšky, ale nikdy ste neuhli. To z vás robí skutočného hrdinu,“ zdôraznil Kiska.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM