Webnoviny - Svet

Prezident vraj nepodpíše vláde zelené ministerstvo

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Dušan Hein BRATISLAVA 20. augusta (WEBNOVINY) – Vznik samostatného ministerstva životného prostredia sa zrejme o nejaký čas oddiali a neobnoví sa v plánovanom termíne od 1. septembra. Prezident Ivan Gašparovič totiž možno nepodpíše zákon, ktorým by mal rezort znova vzniknúť. Pre denník Pravda uviedol, že má výhrady k vzniku ekologického ministerstva v podobe, ako ho navrhla Radičovej vláda. O svojom postoji hovoril aj s premiérkou a predsedom Mostu–Híd Bélom Bugárom. Práve Most má nominovať svojho kandidáta na post ministra životného prostredia. „Nie som stotožnený s náplňou práce ministerstva a už vôbec nie s tým, či ministerstvo životného prostredia má byť v systéme štruktúry vlády,“ povedal prezident. K tejto otázke bude mať ďalšie stretnutia s odborníkmi, s ktorými chce o svojich pochybnostiach hovoriť. Podľa Gašparoviča by malo vzniknúť ministerstvo lesov, vôd a životného prostredia. Argumentuje, že aj posledné živelné pohromy naznačujú, že také riešenie by bolo správnejšie. Tvrdí, že porozumenie pre svoj zámer našiel aj u niektorých ochranárov a predstaviteľov iných rezortov, s ktorými konzultoval.

Jurajovi Rizmanovi z Greenpeace sa zdá zvláštne, že prezident vychádza so svojou iniciatívou práve teraz. „Nevšimli sme si, že by v čase, keď sa hovorilo o zrušení ministerstva, vstúpil do diskusie s alternatívnym návrhom. Prichádza s tým teraz, keď sa má ministerstvo obnoviť,“ podotkol Rizman. Podľa neho názov ministerstva nie je až taký dôležitý, rozhodujúce je, aké bude mať kompetencie. O niečom podobnom ako prezident už v minulosti uvažoval aj exminister životného prostredia László Miklós (SMK). Podľa neho je problém, že zhruba 30 percent lesov je v druhom a treťom stupni ochrany, čo spôsobuje neustály boj s rezortom pôdohospodárstva. Za dôležité Miklós považuje, aby štát vykúpil chránené územia v štvrtom a piatom stupni ochrany.

O podpise novely kompetenčného zákona, ktorá obnovuje envirorezort, má prezident rozhodnúť najneskôr v piatok 27. augusta. O zlúčení ministerstva životného prostredia s rezortom pôdohospodárstva rozhodla bývalá Ficova vláda.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM