Webnoviny - Svet

Prezident vymenoval Roberta Fica za premiéra

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 4. apríla (WEBNOVINY) – Prezident Ivan Gašparovič dnes vymenoval sociálnodemokra­tického lídra Roberta Fica za slovenského premiéra. Fico povedie vládu druhýkrát, prvýkrát to bolo v rokoch 2006 – 2010.

Nový kabinet bude mať jedno historické prvenstvo, od roku 1989 to bude prvá jednofarebná vláda na Slovensku.

Ficovi umožnil jej zostavenie volebný výsledok v predčasných parlamentných voľbách v marci, ktorý zaručil jeho strane 83 kresiel v 150-člennom parlamente.

Profil Robeta Fica

Robert Fico (1964) vyštudoval právo na Univerzite Komenského v Bratislave. Po štúdiách pracoval na Právnickom inštitúte Ministerstva spravodlivosti SR a tiež bol agentom pre zastupovanie Slovenskej republiky v konaní pred Európskym súdom pre ľudské práva a Európskou komisiou pre ľudské práva.

V roku 1987 vstúpil do Komunistickej strany Slovenska a po revolúcii sa stal členom Strany demokratickej ľavice (SDĽ), za ktorú bol v roku 1992 zvolený za poslanca NR SR.

Na 5. zjazde SDĽ v roku 1998 ho zvolili za prvého podpredsedu strany. SDĽ sa stala v roku 1998 súčasťou vládnej koalície spolu so Slovenskou demokratickou koalíciou (SDK), Stranou maďarskej koalície (SMK) a Stranou občianskeho porozumenia (SOP), no Robert Fico, ktorý mal vo voľbách najviac preferenčných hlasov z politikov SDĽ, sa pre nesúhlas a sklamanie z obsahu a štýlu politiky, ktorú realizovala "vláda zmeny“, rozhodol v roku 1999 SDĽ opustiť a v NR SR bol nezávislým poslancom.

Koncom roka 1999 založil stranu Smer, ktorá sa zadefinovala ako strana moderného progresívneho stredoľavého politického prúdu a hneď po svojom založení pôsobila ako alternatíva voči vtedajšej vládnej koalícii i opozícii a ešte v tom istom volebnom období (1998–2002) prijala do svojho názvu prívlastok „tretia cesta“.

V roku 2004 sa Ficovi podarilo tri ľavicové strany so zanedbateľnými volebnými preferenciami – SDĽ, Sociálnodemokra­tická alternatíva a Sociálnodemokra­tická strana Slovenska integrovať so Smerom, od januára 2005 zanikli a Smer zmenil názov na Smer – sociálna demokracia (Smer-SD).

Hodnotenie analytikov:

Pri rozhodovaní o personálnom obsadzovaní rezortov prichádzajúcej Ficovej vlády prevládli podľa riaditeľa Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI) Ctibora Košťála iné kritériá ako blízkosť k témam alebo odbornosť.

Úspech druhej vlády Roberta Fica bude závisieť od toho, ako si Ján Richter poradí s rezortom sociálnych vecí, myslí si politológ Rastislav Tóth. „Je to najťažší rezort, ktorý by som neprial ani nepriateľovi. Očakávania sú veľké a na ministra budú tlačiť odbory, zamestnávatelia aj straníci,“ komentoval.

Šéfka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk hodnotí zostavu kriticky, ako pozitívne prekvapenie vníma jedine nomináciu budúceho ministra spravodlivosti Tomáša Borca.

Prvá Ficova vláda

Prvýkrát sa Fico stal slovenským premiérom v roku 2006, jeho koaličnými partnermi boli nacionalistická SNS a ĽS-HZDS autokratického Vladimíra Mečiara.

Zloženie vlády s SNS vyvolalo nevôľu v socialistickej frakcii v Európskom parlamente a vedenie Strany európskych socialistov (PES) pozastavilo v júli 2006 členstvo Smeru v strane.

Smer-SD sa do PES vrátil až vo februári 2008, a to na základe záväzkov premiérovej strany a jej koaličných partnerov, že na Slovensku sa dodržiavajú práva národnostných menšín ako aj ich status quo.

Vláda Roberta Fica v januári 2009 ukončila vstup Slovenskej republiky do eurozóny, čo pre krajinu znamenalo zmiernenie dôsledkov globálnej krízy, no poznamenali ju také kauzy ako nástenkový tender, emisie, sociálne podniky, bratislavské letisko, vyšetrovanie eurofondov a ďalšie.

V roku 2010 vyhral Smer-SD parlamentné voľby so ziskom 34,79 percenta hlasov voličov, no nezostavil vládu a Robert Fico sa stal podpredsedom Národnej rady (NR) SR.

Novinárov už privítal

Na politické výslnie sa vrátil po víťazstve v predčasných parlamentných voľbách 10. marca tohto roka. Jeho strana získala v 150-člennom parlamente 83 kresiel.

Fico bol na rozdiel od predchádzajúcich volieb ochotný podeliť sa o radosť z víťazstva aj s novinármi.

Po voľbách v roku 2006 nechal médiá čakať celú noc pred centrálou strany, tentoraz mohli televízie nakrúcať, ako ho jeho spolustraníci oslavujú.

Fico je ešte stále v spore s vydavateľom denníka SME pre karikatúru Martina Šútovca.

Predmetom sporu je kreslený komentár „Shootyho", na ktorom zobrazil Fica na lekárskom vyšetrení.

Lekár komentuje röntgenový snímok slovami: „Nemýlil som sa. Tá vaša bolesť krčnej chrbtice je čisto fantómová.“

Napriek tomu, že v novembri 2011 súd prehral, vo februári 2012 podal dovolanie na Najvyšší súd SR. Robert Fico je ženatý, má syna.

Menný zoznam ministrov Ficovej vlády  Minister­stvoMeno a priezvisko Mi­nisterstvo dopravyJán Počiatek Minis­terstvo financiíPeter KažimírMinisterstvo hospodárstvaTomáš MalatinskýMinis­terstvo kultúryMarek MaďaričMinisterstvo obranyMartin GlváčMinisterstvo pôdohospodárstvaĽu­bomír JahnátekMinis­terstvo práce, sociálnych vecí a rodinyJán RichterMinisterstvo spravodlivostiTomáš BorecMinisterstvo školstvaDušan ČaplovičMinis­terstvo zahraničných vecíMiroslav LajčákMinisterstvo zdravotníctvaZuzana ZvolenskáMinis­terstvo životného prostredia Peter ŽigaMinisterstvo vnútraRobert Kaliňák

Zdroj: archív sita, wikipedia.org, www.strana-smer.sk, www.sme.sk.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM