Politika

Prezidentka považuje úvahy o poskytnutí stíhačiek MiG-29 za normálne a SPRÁVNE

Na rozhodnutie o prípadnej kúpe systému protivzdušnej obrany Patriot má podľa prezidentky Slovensko zatiaľ dostatok času.

Ilustračný obrázok k článku Prezidentka považuje úvahy o poskytnutí stíhačiek MiG-29 za normálne a SPRÁVNE
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje úvahy o prípadnom poskytnutí stíhačiek MiG-29 Ukrajine za normálne a správne. Zdôraznila však, že najprv musí byť zabezpečený vzdušný priestor SR. Rovnako musí mať Ukrajina o stíhačky záujem.

„V prvom rade musí byť naplnená požiadavka, ktorá bola komunikovaná aj pri systéme S-300, a to je zabezpečenie bezpečnosti nášho vzdušného priestoru, najmä v komunikácii s našimi spojencami. V takom prípade si myslím, že je normálne a správne uvažovať o tomto type pomoci pokiaľ ide o MiG-y, v prípade, ak by ukrajinská strana mala o ne záujem,“ skonštatovala prezidentka.

Na rozhodnutie o prípadnej kúpe systému protivzdušnej obrany Patriot má podľa prezidentky Slovensko zatiaľ dostatok času. Ako poukázala, systémy Patriot tu majú byť tak dlho, ako to bude potrebné.

Aktuálny trend zbavovania sa starej techniky a jej nahrádzania novou, západne orientovanou technikou, považuje prezidentka za správny.

„Zároveň treba neustále opakovať a vysvetľovať klamlivé argumenty, bludy, otvorené klamstvá a dezinformácie, ktoré hovoria o tom, že tým vystavujeme SR nejakému nebezpečenstvu,“ zdôraznila prezidentka. Poukázala na to, že iné krajiny poskytli Ukrajine aj útočné zbrane, pričom Slovensko jej dalo obranný systém. Ako dodala, pomáhame krajine, ktorá sa bráni.

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM