Zo Slovenska

Prezidentka spomína na Jakubiska: Perinbaba nám pomohla objaviť čaro obyčajných vecí

Filmový režisér Juraj Jakubisko zomrel vo veku 84 rokov v Prahe krátko pred polnocou v noci z piatka 24. februára na sobotu.

Ilustračný obrázok k článku Prezidentka spomína na Jakubiska: Perinbaba nám pomohla objaviť čaro obyčajných vecí
10
Galéria
Zdroj: TASR/Matej Hlbočan, TASR/Martin Baumann

Magický svet režiséra Juraja Jakubiska nám bude chýbať. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti. Rodine, priateľom a všetkým spolupracovníkom režiséra, ktorý zomrel vo veku 84 rokov, vyjadrila úprimnú sústrasť.

Hlava štátu označila Jakubiska za najslávnejšieho slovenského režiséra. Vyzdvihla množstvo filmových ocenení, ktoré počas svojej umeleckej kariéry získal.

Slovenský Fellini

„Jeho výnimočný filmársky štýl dostal Slovensko do veľkého filmového sveta. Slovenský Fellini, ako ho často volali, miloval voľnosť a fantáziu a nechával pre ne priestor aj vo svojich filmoch,“ komentovala.

Snímky Sedím na konári a je mi dobre, Tisícročná včela, Dovidenia v pekle, priatelia či Nejasná správa o konci sveta, sa podľa prezidentky stali súčasťou nášho kultúrneho dedičstva.

„Rozprávka Perinbaba nám už ako deťom pomohla objaviť čaro obyčajných vecí,“ dodala.

Jakubiska v jeho rodnom Kojšove v okrese Gelnica aj v tomto roku očakávali. Pre TASR to povedala starostka Tatiana Andrašková s tým, že chceli, aby bol pri otvorení galérie, ktorú postavili na jeho počesť.

Galéria v rodnej obci

Svoje kroky však do obce už Jakubisko nenasmeruje. „Pán Jakubisko má ešte v obci príbuzných, ale tiež sú to už starší ľudia. Keďže tu má príbuzenstvo, občas nás navštevoval. Očakávali sme ho aj toto leto,“ povedala s tým, že si ho vždy vážili aj ako občana, ktorý šíril dobré meno obce a reprezentoval celé Slovensko i v zahraničí. Za všetkých obyvateľov Kojšova zároveň vyjadrila jeho rodine úprimnú sústrasť. „Odišiel vzácny človek,“ dodala.

V obci už dlhšie pripravujú Galériu Juraja Jakubiska, kde chcú prezentovať najmä jeho tvorbu. Podľa Andraškovej je už jej stavebná časť hotová. „Plánujeme ju sprístupniť v lete alebo na jeseň. Chceli sme, aby bol na jej otvorení, ale, bohužiaľ, to už nestihne,“ doplnila.

Zámer vzniku galérie sa však Jakubisko ešte stihol dozvedieť. Obci zároveň daroval aj niekoľko výtvarných diel z vlastnej tvorby, ktoré by mali byť jej súčasťou.

Zomrel legendárny režisér Juraj Jakubisko
10
Galéria
Zdroj: TASR/Marko Erd
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM