Eliška Šándorová Zo Slovenska

Prežite jarné prázdniny na severnom Spiši a Pieninách

Pieninský národný park je naším najmenším. Napriek tomu sa spoločne s regiónom severného Spiša vyznačuje nezameniteľnou atmosférou a jedinečným prírodným bohatstvom.

Ilustračný obrázok k článku Prežite jarné prázdniny na severnom Spiši a Pieninách
Zdroj: OOCR Severný Spiš - Pieniny

Oblasť je pre rodiny s deťmi atraktívna počas celého roka, snehová nádielka praje v týchto dňoch aktivitám na svahu. Zregenerovať sa však môžete aj v kúpeľoch.

Jarných prázdnin sa tento rok ako prví dočkajú žiaci a študenti v Trnavskom, Nitrianskom a Bratislavskom kraji. Nasledovať ich budú deti z Banskobystric­kého, Trenčianskeho a Žilinského kraja. Ako poslední sú na rade školopovinní Slováci z východného Slovenska.

Zorganizovať program počas prázdnin je pre každého rodiča výzvou. Región severného Spiša a Pienin však predstavuje ideálne miesto pre voľný čas.

Zimná turistika, biele svahy

Milovníci pešej turistiky majú k oblasti severného Spiša a Pieninskému národného parku blízky vzťah. Poskytuje totiž viac ako 200 kilometrov značených turistických chodníkov od skalných bral Pienin až po Ľubovniansku vrchovinu a Spišskú Maguru.

„Túry sú ľahké až stredne náročné. Turistická sezóna je síce oficiálne ukončená, no chodníky sú napriek tomu schodné. Najatraktívnejšia je trasa vedúca prielomom Dunajca s pohľadom na Tri koruny. Nemenej náročná je aj túra Jarabinským prielomom či Cesta minerálnych prameňov so zastávkami pri jednotlivých prameňoch,“ hovorí Erika Šalatová, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu regiónu Severný Spiš-Pieniny.

Nezameniteľnou atmosférou sa vyznačuje i mariánske pútnické miesto na hore Zvir nad Litmanovou, ktoré je ľahko dostupné aj v tomto ročnom období. Panna Mária sa tu zjavila dvom dievčatkám, v jednej z izieb malebného dreveného zrubu, ktorý dodnes stojí na lúke obkolesenej lesom.

Vyznávači zimných športov počas jarných prázdnin ocenia upravené svahy lyžiarskych stredísk na Litmanovej, vo Vyšných Ružbachoch a v Ľubovnianskych Kúpeľoch.

„Priaznivci behu na bežkách môžu využiť upravené trate v srdci Pieninského národného parku. Samozrejmosťou je následný oddych vo wellness centrách so saunami, bazénmi a fitness. Prázdninujúci rodičia môžu svoje telo s mysľou zregenerovať aj počas kúpeľných procedúr v jedinečných kúpeľoch v Červenom Kláštore. Liečivé pramene vyhľadávajú ľudia so zažívacími i kožnými ťažkosťami. Voda v kúpeľoch regiónu severného Spiša a Pienin má blahodarné účinky aj na ochorenia obehového ústrojenstva, choroby dýchacích ciest či duševné a ženské diagnózy,“ odporúča Erika Šalatová.

Maškrtné jazýčky

Prázdninujúcu dušu určite pohladí aj návšteva prvej čokoládovne na východnom Slovensku, ktorá nadviazala na čokoládovú históriu našich predkov.

„Situovaná je v Hniezdnom, neďaleko liehovaru, v ktorom sa vyrába prvá slovenská whisky. Tradičné jedlo regiónu si môžete vychutnať aj v kráľovskom meste Stará Ľubovňa, v tamojšom salaši, ktorý preslávili domáce halušky a pirohy. Lahodné jedlo ľahšie strávite počas nenáročného výstupu na kopce v okolí obce Lechnica, z ktorej je najkrajší výhľad na Tri koruny alebo počas prechádzky najstaršou obcou Pienin, Lesnicou,“ dodáva Erika Šalatová.

Milovníci histórie určite nevynechajú návštevu Hradu Ľubovňa a skanzenu pod ním, Domu ľubovnianskeho mešťana a expozíciu tradičných ľudových remesiel a liehovarníctva v Hniezdnom.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM