Zuzana Vajayová Rôzne

Pri dopravnej nehode by si mal vodič hneď obliecť reflexnú vestu

Vodiči na cestách by mali vedieť v prípade dopravnej nehody včas a správne zareagovať, predídu tak fatálnym následkom.

Polícia radí okamžite zastaviť vozidlo, vypnúť motor a zapnúť výstražné znamenie. Vodič by si mal hneď obliecť reflexnú vestu, až potom vystúpiť z vozidla a použiť prenosný výstražný trojuholník. Ten treba umiestniť 50 metrov za autom pri krajnici, na diaľnici a rýchlostnej ceste vo vzdialenosti 100 metrov.

„Dopravná nehoda je udalosť v cestnej premávke, ktorá sa stane v priamej súvislosti s premávkou vozidla a pri ktorej sa zraní alebo usmrtí osoba, poškodí sa cesta alebo všeobecne prospešné zariadenie, ak uniknú nebezpečné látky alebo ak vznikne na vozidlách a majetku škoda vyššia ako 3990 eur,“ uviedol pre TASR krajský hovorca košických policajtov Alexander Szabó.

O dopravnú nehodu ide podľa neho aj vtedy, ak je niektorý z účastníkov pod vplyvom alkoholu, inej návykovej látky, prípadne ak sa účastníci škodovej udalosti nedohodli na jej zavinení. Vo všetkých vymenovaných prípadoch treba zavolať políciu.

Zachrániť život môže pri dopravnej nehode aj lekárnička a karta prvej pomoci, ktoré sú v povinnej výbave auta.

„Ak nevieme ako na to, okamžite zavoláme policajtov, záchrannú zdravotnú službu, hasičov. Zbytočne sa vo vozidle nezdržiavame,“ pokračoval Szabó. Ak je to nevyhnutné na ošetrenie zranenej osoby alebo na obnovenie cestnej premávky, účastník môže premiestniť autá. Je však povinný vyznačiť ich pôvodné postavenie, situáciu a stopy.

Vodiči po nehode nesmú užiť alkohol alebo inú návykovú látku, treba totiž často zistiť, či ich požili ešte pred nehodou, prípadne už počas jazdy.

Na mieste dopravnej nehody musia jej účastníci zotrvať až do príchodu policajta, resp. sa tam vrátiť po poskytnutí a privolaní pomoci alebo ohlásení udalosti.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM