Aktualizované Správy Regióny

V bratislavských lesoch vyliezajú HADY. Obdivujete ich alebo v panike utekáte preč?

Hoci uhryznutie nášho najväčšieho hada nie je nebezpečné, u mnohých žien alebo detí môže stretnutie s ním vyvolať nepríjemnú paniku.

Ilustračný obrázok k článku V bratislavských lesoch vyliezajú HADY. Obdivujete ich alebo v panike utekáte preč?
5
Galéria
Zdroj: pixabay.com

Slnečné dni lákajú čoraz viac ľudí do prírody. Obľúbenými lokalitami sú Horský park, Kamzík alebo Železná studnička. Pri prechádzkach bratislavskými lesmi môžete stretnúť aj niekoľko „kamarátov“ zo zvieracej ríše. Jedným z nich je aj náš najväčší had – užovka stromová.

Hľadajú miesto na nakladenie vajec

Práve v tomto čase by sme mali dbať na zvýšenú opatrnosť. Aktuálne prebieha u užoviek doba párenia a kladenia vajec. Samice vyhľadávajú vhodné miesta, kde by nakládli vajcia, až do polovice júla. Väčšinou sú to miesta v dutých pňoch, dierach stromov a kompostoch v blízkosti ľudských obydlí.

Šancu stretnúť užovku v lese zvyšuje aj fakt, že patrí medzi menej plaché druhy. V prípade ohrozenia znehybnie.

Keď nemá kam utiecť, stočí sa do esovitej polohy a robí výpady na nepriateľa. Jej uhryznutie je však pre človeka neškodné.

Aktívni lovci

Užovka stromová, ktorá môže dorásť do dĺžky až dva metre, je aktívny a odvážny lovec. Za potravou dokáže vyliezť poriadne vysoko do korún stromov, ale aj tak najradšej pátra v tráve po rôznych hlodavcov či jaštericiach. Užovka býva aktívna hlavne počas dňa, ale ak je mimoriadne teplo, vyráža na lov radšej za súmraku.

Užovka stromová
5
Galéria
Zdroj: Mestské lesy v Bratislave
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM