Marek Vatraľ Správy Zo Slovenska

Pri Trenčíne otvorili zážitkovú záhradu: Pozrite VIDEO, čo všetko dokáže!

Zážitková záhrada je zrejme prvou svojho druhu aj v rámci územia celej Slovenskej republiky. Mnohé vás prekvapí. Pozrite FOTO a VIDEO.

Ilustračný obrázok k článku Pri Trenčíne otvorili zážitkovú záhradu: Pozrite VIDEO, čo všetko dokáže!
8
Galéria
Foto: Radovan Stoklasa

Na pozemku v areáli Centra sociálnych služieb DEMY (CSS – DEMY), kde sa v súčasnosti nachádza výnimočná zážitková záhrada, malo pôvodne vyrásť špecializované zariadenie pre autistov. Trenčiansky samosprávny kraj (TSK), ktorý je zriaďovateľom CSS – Demy, ho napokon vybudoval v inej časti areálu. Dnes už poskytuje služby tridsiatke klientov s touto diagnózou. Informovala o tom Veronika Rezáková z TSK.

Rok po jeho otvorení však našiel podľa Rezákovej využitie aj pozemok, kde malo byť centrum vybudované pôvodne. S myšlienkou vybudovať oddychový a zároveň stimulačný priestor podľa nej prišiel riaditeľ zariadenia Tibor Gavenda.

„Je pre nás malým zázrakom, že sa nám približne za rok podarilo tento pekný projekt zrealizovať, a to predovšetkým vďaka dobrým ľuďom. Pôvodne sme plánovali len vytvoriť klasický park, nakoniec sme sa rozhodli preniesť existujúce typické Snoezelen miestnosti do exteriéru. Hľadali sme množstvo inšpirácií predovšetkým v zahraničí, až sme vytvorili projektový návrh,“ vysvetlil riaditeľ zariadenia.

Zážitková záhrada je podľa Rezákovej vôbec prvou záhradou svojho druhu v rámci zariadení sociálnych služieb v Trenčianskom samosprávnom kraji a svojím rozsahom zrejme aj v rámci územia celej Slovenskej republiky.

Výstavba parčíka v hodnote bezmála 60 tisíc eur bola podľa Rezákovej zrealizovaná vďaka sponzorským príspevkom a darom.

Zdroj: Dnes24.sk

„Videl som, ako pán riaditeľ Gavenda dokáže svoju obrovskú pozitívnu energiu a entuziazmus rozdávať aj klientom. Keď mi ukázal projekt novej záhrady, veľmi ma zaujal a súhlasil som, že sa budem na jej realizácii podieľať. Človek by mal myslieť aj na druhých a v rámci svojich možností pomáhať. Mali by sme tu po sebe niečo zanechať,“ uviedol hlavný sponzor projektu Dušan Guľáš.

Nový parčík pri CSS – DEMY v Trenčíne ponúka podľa Rezákovej bezbariérový prístup pre klientov s obmedzenou schopnosťou pohybu, trávnaté plochy a bylinkový záhon. Práve na jeho tvorbe sa podieľali aj samotní klienti zariadenia spolu s ich rodinami. V centrálnej časti záhrady sa nachádza trávnik, ktorý bude slúžiť na posedenie na deke či tulivaku alebo na jednoduché druhy loptových, alebo iných hier. Okrem oddychu na lavičkách alebo v tieni stromov by mal však park slúžiť predovšetkým na zmyslovú stimuláciu, nakoľko parčík je doplnený o prvky drobnej architektúry vo forme farebných slnolamov, zrkadiel, zvonkohier a rôznych dotykových tabúľ.

„Jedným z cieľov je, aby prijímatelia sociálnej služby aj s rodinami mohli svoj voľný čas stráviť čo najviac vo vonkajšom prostredí, druhým, aby si klienti mohli prostredníctvom zabudovaných panelov a ostatných pomôcok stimulovať svoje zmysly ako hmat, čuch, zrak, chuť a tak ďalej,“ doplnil riaditeľ Gavenda.

Jedinečné miesto slávnostne otvorili 3. októbra za prítomnosti župana TSK Jaroslava Bašku.

V OBRAZOCH: Zážitková záhrada v areáli Centra sociálnych služieb DEMY
8
Galéria
Foto: Radovan Stoklasa

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM