Zuzana Vajayová Rôzne

Pri vykurovaní netreba vypínať radiátory ani pri dlhšom odchode z domu

Existuje niekoľko spôsobov, ako ušetriť pri kúrení v domácnosti. Už len zníženie teploty v byte o jeden stupeň Celzia znamená úsporu cca šesť percent nákladov na teplo.

Kto chce napr. zatepľovať, musí si najskôr zatesniť okná, resp. ich vymeniť.

Jednou z možností, ako rozumne hospodáriť, je nevypínať radiátory ani pri dlhšom odchode z domu, len ich nastaviť na nižšiu teplotu. „Pri úplnom zatvorení ventilov dochádza k podchladeniu priestoru a nábeh vykurovania na požadovanú teplotu trvá dlhšie a vyžaduje si vyššiu spotrebu tepla,“ vysvetlila hovorkyňa Teplárne Košice a. s. Anna Podlesná pre TASR.

Vetrať by sa malo len krátko, ale zato intenzívne tak, aby sa vymenil vzduch v miestnosti a zároveň aby nedošlo ku nadmernému vychladeniu priestoru.

Podľa Podlesnej si tiež treba uvedomiť, že radiátory odovzdávajú teplo sálaním a prúdením do miestnosti. „Preto sa nemá pred ne umiestňovať nábytok, napr. pohovky, či zakrývať záclonami alebo závesmi, ktoré siahajú až po podlahu,“ vysvetlila Podlesná. Ideálne sú také záclony, ktoré končia zhruba päť cm pred parapetnou doskou.

Za únik tepla z bytu môže aj zbytočné podchladzovanie chodieb. Tomu sa dá predísť sústavným zatváraním vchodových dvier bytového domu.

Najvýraznejší efekt pri šetrení má podľa Podlesnej hydraulické vyregulovanie s osadením termostatických ventilov. „Spotrebiteľ si sám môže aktívne regulovať spotrebu tepla, čo v praxi znamená napr. nastavenie denného a nočného režimu vykurovania, nastavenie individuálnej teploty v miestnostiach v čase neprítomnosti a podobne,“ povedala Podlesná.

Na rozumnejšie spotrebiteľské správanie jednotlivých domácností má zvyčajne vplyv aj osadenie pomerových meračov tepla. „Motivácia vykurovať rozumne a úsporne narastá, pretože už nešetria pre celé spoločenstvo vlastníkov bytov, ale sami pre seba,“ dôvodila Podlesná.

Finančne najnáročnejšou investíciou, ktorá má ušetriť peniaze pri vykurovaní, je zatepľovanie. Odporúča sa však vykonať až po vyregulovaní a osadení termostatických ventilov.

„Ak by totiž obyvatelia nemohli regulovať teplo v bytoch, dochádzalo by k zbytočnému prekurovaniu a následnému vetraniu. Toto spotrebované teplo by domácnosti museli tak či tak zaplatiť,“ uviedla Podlesná.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM