Webnoviny - Svet

Pri vývoji HDP prevládajú podľa Mikloša pozitívne riziká

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Ľudovít VaniherBRATISLAVA 25. mája (WEBNOVINY) – Slovenské hospodárstvo by mohlo v tomto roku rásť rýchlejšie, ako rezort financií očakával vo svojej poslednej makroprognóze. Pripustil to minister financií Ivan Mikloš v rozhovore pre Reuters Insider. Ako uviedol, riziká slovenského ekonomického rastu sú totiž skôr na pozitívnej strane a očakáva, že hrubý domáci produkt krajiny v tomto roku porastie o 3,5 % až 4 %.

Rezort financií pritom už vo svojej februárovej prognóze mierne navýšil očakávania tohtoročného hospodárskeho rastu Slovenska oproti predchádzajúcej predikcii o 0,1 percentu­álneho bodu na 3,4 %. Očakávania pre rok 2012 vtedy navýšil o 0,3 percentu­álneho bodu na 4,8 % a pre rok 2013 o 0,1 bodu zhodne na 4,8 %.

V stredu navýšila svoj odhad rastu slovenského hospodárstva aj Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD), ktorá v najnovšej predikcii predpovedá Slovensku v tomto roku hospodársky rast na úrovni 3,6 %. Oproti prognóze z novembra minulého roku tak svoju predpoveď navýšila o 0,1 percentu­álneho bodu. Pre budúci rok OECD predpokladá na Slovensku rast hrubého domáceho produktu na úrovni 4,4 %.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM