Rastislav Búgel Rôzne

Prichádza ďalšie nebeské divadlo: Viete, čo je to SNEHOVÝ Mesiac?

Milovníci nočnej oblohy sa majú na čo tešiť. Blíži sa ďalší zaujímavý úkaz.

Ilustračný obrázok k článku Prichádza ďalšie nebeské divadlo: Viete, čo je to SNEHOVÝ Mesiac?
Zdroj: Pexels.com

Už o niekoľko dní si užijeme úkaz, ktorý je známy ako Snehový Mesiac. Viete, čo to je?

Zapíšte si do kalendárov

„Februárový spln, nazývaný aj ako Snehový mesiac, bude na svojom vrchole počas denného svetla 24. februára, asi deň pred dosiahnutím svojho apogea, najvzdialenejšieho bodu od Zeme na svojej obežnej dráhe,“ informuje iMeteo.sk.

Podľa portálu vznikne „mini“ spln, ktorý sa bude javiť o niečo menší ako je priemer.

Jav nastane presne o 13.30 hodine.

„Spln nastáva, keď je Mesiac presne oproti Slnku od Zeme, čo znamená, že naša planéta je medzi Slnkom a Mesiacom. Deje sa tak preto, lebo Slnko úplne osvetľuje povrch Mesiaca, ktorý je k nám otočený,“ vysvetľuje portál s tým, že Mesiac vidíme celý, keďže je úplne osvetlený.

Spln nastáva približne každého 29,5 dňa. „Mini Mesiac nastáva, keď je Mesiac vo fáze splnu a je v najvzdialenejšom bode od Zeme na svojej eliptickej obežnej dráhe. Počas tejto fázy sa Mesiac javí o niečo menší a slabší ako priemerný spln,“ dodáva iMeteo.sk. Táto odchýlka je však minimálna a je ťažké ju vnímať voľným okom.

Čo je to Snehový Mesiac?

Februárový spln sa tradične nazýva Snehový mesiac, pretože pripadá na obdobie roka, keď je v severných oblastiach najsilnejšie sneženie.

Názov pochádza ešte z dávnych tradícií.

„V mnohých kultúrach sa názvy splnu spájajú so sezónnymi udalosťami alebo prírodnými javmi, ktoré sa týkajú poľnohospodárstva a každodenného života. Február je často mesiacom drsných zimných teplôt a hustého sneženia v mnohých častiach severného sveta, a preto sa spln tohto obdobia nazýva Snehový Mesiac. Toto označenie odráža historický význam splnu pri označovaní prírodných cyklov a interakcie človeka s okolitým prostredím,“ píše portál.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Twitter.com/Daily News
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM