Zo Slovenska

Prichádza nová výzva na OBNOVU domov! Príspevok budú môcť dostať TISÍCE Slovákov

Niekoľko tisíc Slovákov bude môcť dostať financie na čiastkovú obnovu rodinných domov. Pre koho budú peniaze určené?

Ilustračný obrázok k článku Prichádza nová výzva na OBNOVU domov! Príspevok budú môcť dostať TISÍCE Slovákov
Zdroj: Unsplash.com

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) má v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia (SAŽP) pripraviť a vyhlásiť výzvu na čiastkovú obnovu rodinných domov – Obnov Dom Mini do 30. júna.

Pilotná výzva podporí z prostriedkov REPowerEU Plánu obnovy a odolnosti SR čiastočnú obnovu najmenej 3 060 rodinných domov. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu schválila vláda.

Nenávratný príspevok

„Na čiastkovú obnovu bude poskytnutý nenávratný finančný príspevok, ktorý môže byť čiastočne vyplatený aj pred obnovou, pričom podporené budú opatrenia ako zateplenie častí stavebných konštrukcií, výmena okien a dverí, výmena zdroja tepla či inštalácia obnoviteľných zdrojov energie a iné,“ priblížilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

Kto bude môcť získať peniaze?

Oprávnenými žiadateľmi budú podľa neho fyzické osoby, ktoré splnia podmienku ohrozenosti energetickou chudobou podľa vopred určených ekonomických indikátorov. Tie budú stanovené v spolupráci s relevantnými orgánmi.

Zvýši sa tak podľa envirorezortu dostupnosť obnovy aj pre domácnosti, ktorým finančná a sociálna situácia neumožňuje zapojiť sa do štandardných výziev Obnov dom. Rezort zároveň určí konkrétne obce a mestá, ktorých obyvatelia budú môcť o nenávratný finančný príspevok žiadať.

„Materiál sa predkladá v súvislosti s rozsudkom Súdneho dvora Európskej únie v ktorom rozhodol, že SR sa dopustila porušenia smernice o kvalite okolitého ovzdušia, tým, že dlhodobo prekračovala limitnú hodnotu pre mikročastice PM10, vyjadrenú ako denný priemer, a neprijala dostatočné opatrenia na zlepšenie kvality ovzdušia pre zónu Banskobystrický kraj (Jelšava), zónu Košický kraj a aglomeráciu Košice (Veľká Ida),“ vysvetlilo MŽP.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM