Lucia Lauková Rôzne

Priemerná cena bývania za meter štvorcový stúpla: Najviac rástli ceny bytov

Bývanie na Slovensku je opäť drahšie. Stúpli najmä ceny bytov, a to medziročne o 16 %.

Ilustračný obrázok k článku Priemerná cena bývania za meter štvorcový stúpla: Najviac rástli ceny bytov
Foto: Ľubomír Hudačko

Priemerná cena bývania stúpla na Slovensku v treťom štvrťroku 2017 na 1378 eur za meter štvorcový. Informovala o tom Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska (NARKS). V porovnaní s uplynulým kvartálom je to o 9 eur viac.

Stúpli najmä ceny bytov

Podľa NARKS pokračuje medziročný rast priemernej ceny bývania, stúpli najmä ceny bytov, a to medziročne o 16 %. Nárast cien starších bytov bol síce najvyšší od krízy, no v druhom polroku 2017 nastala stabilizácia až pokles cien.

„V porovnaní s krízovým obdobím sú súčasné ceny na realitnom trhu nižšie. Priemerná cena v porovnaní s maximálnou cenou z polovice roka 2008 je nižšia o približne 11 %,“ konštatuje NARKS s tým, že úrokové sadzby pri úveroch na bývanie v tomto roku dosahujú historické minimá pod 1 %.

Najvyšší rast v krajoch

Úroveň a vývoj priemernej ceny v roku 2017 bývania rástli najvýraznejšie v Bratislavskom, Trnavskom a Košickom kraji, aktuálne je najvyšší rast v Trenčianskom kra­ji.

Najväčší záujem

„Najväčší záujem je o dvoj- až trojizbové byty. Stále platí, že klienti sa nepozerajú za cenu za meter štvorcový, ale na celkovú cenu bývania,“ uviedol prezident NARKS Ján Palenčár. Developeri nemajú podľa jeho slov záujem ísť na trh, kde je cena do 1000 eur za meter štvorcový, pretože tam nie je priestor na vytvorenie zisku.

Realitný trh na Slovensku výrazne ovplyvnilo od marca tohto roka opatrenie Národnej banky Slovenska, ktoré sprísnilo poskytovanie úverov na bývanie. Bankové domy na 100 % nekryjú bankové úvery, klient musí mať nasporených minimálne 20 % až 30 % ceny z nehnuteľnosti, uzatvára NARKS.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM