Webnoviny - Svet

Priemyselný park v B. Bystrici chcú do 2 rokov plne obsadiť

WEBNOVINY.SK

Bez popisuFoto: BANSKÁ BYSTRICA 17. mája (WEBNOVINY) – Banskobystrická mestská firma MBB, ktorá medzi mestskými časťami Majer a Šalková buduje na vlastných pozemkoch nový priemyselný park, by chcela do konca tohto roka uzavrieť zmluvy s ďalšími dvoma alebo tromi investormi. V súčasnosti má uzavreté zmluvy so štyrmi. Uviedol to pre agentúru SITA predseda predstavenstva MBB Ľubomír Bobák s tým, že rokovať začali so štyrmi strojárskymi spoločnosťami – dvoma americkými, jednou talianskou a jednou slovenskou.

„Radi by sme mali koncom roka zazmluvnených toľko investorov, ktorí by vytvorili zhruba 700 pracovných miest, a plán je, že v roku 2013 bude park kompletne obsadený,“ uviedol Bobák. Tieto plány vychádzajú z predpokladov, že bude dokončená rýchlostná cesta R1 z Banskej Bystrice do Nitry a hospodársky rast nenabúra ďalšia kríza. „Investori, ktorí sa ozývajú, sú takí, že v súčasných kapacitných podmienkach nie sú schopní zabezpečiť pre svojich odberateľov požadované dodávky, preto sú nútení sa rozširovať,“ uviedol Bobák.

Dosiaľ si v parku Majer-Šalková kúpili pozemky, respektíve priemyselné areály, firmy Burgmaier Precision Slovakia, Med-Art, Turancar a MB Tech BB, ktoré by tam podľa Bobáka mohli spolu zamestnať okolo 400 až 500 ľudí a prví by mohli prevádzku začať v prvom polroku budúceho roka. Bobák zdôraznil, že pri obsadzovaní parku veľmi pomohlo budovanie severného obchvatu Banskej Bystrice, ktorý je pokračovaním rýchlostnej cesty R1 z Trnavy. Tento úsek bude končiť hneď pri priemyselnom parku. Popri parku vedie aj železničná trať a územný plán počíta s možnosťou zriadiť do parku železničnú vlečku, ak by o ňu nejaký investor mal záujem. Pri parku tiež možno zriadiť železničnú zastávku.

Priemyselný park Majer-Šalková má rozlohou 36 hektárov, z čoho je urbanizovaných zhruba 31 hektárov. Je tam navrhnutých 27 priemyselných areálov s rozlohou priemerne po jeden hektár. MBB investorom ponúka jednotlivé areály, ktoré budú mať vlastné prípojky inžinierskych sietí, ale dajú sa aj sceľovať. Plánuje do parku dotiahnuť aspoň jednu väčšiu firmu, ktorá sama obsadí viac areálov. Doterajší štyria investori kúpili spolu zhruba 3,5-hektárovú plochu.

Podľa zámeru, ktorý MBB predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie, má byť park hotový v roku 2013 a jeho výstavba bude stáť 8,5 milióna eur. V súčasnosti MBB buduje inžinierske siete a vnútroareálové komunikácie. „Kanalizáciu a vodovod budeme kolaudovať v dohľadnom čase dvoch mesiacov. Máme spravené všetky podkladné vrstvy pod komunikácie, budeme pristupovať k povrchovým vrstvám s tým, že radi by sme komunikácie finálne dokončili až po výstavbe prvých dvoch objektov – teda Burgmaieru a Med-Artu,“ uviedol Bobák. Podotkol, že park buduje MBB výlučne z vlastných zdrojov, pretože hoci je to 100-percentne mestská firma, nedostala na to žiadnu štátnu pomoc. „V tomto prípade nie sme posudzovaní ako samospráva, aj keď z hľadiska kontroly a iných vecí ako samospráva posudzovaní sme,“ dodal Bobák.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM