Správy

Prieskum medzi Európanmi: Minulosť vnímame lepšie než súčasnosť

Takmer 11-tisíc Európanom sa zapojilo do veľkého prieskumu. Podľa zistení sa pri aktuálnych problémoch prikláňame skôr ku skeptickým postojom.

Ilustračný obrázok k článku Prieskum medzi Európanmi: Minulosť vnímame lepšie než súčasnosť
Zdroj: Pixabay.com

Dve tretiny Európanov vnímajú minulosť pozitívnejšie ako súčasnosť a pri aktuálnych témach, ako sú prisťahovalectvo a členstvo v Európskej únii, sa prikláňajú skôr ku skeptickým postojom. Vyplýva to z prieskumu nemeckej Bertelsmannovej nadácie, ktorej výsledky zverejnili v pondelok.

Prieskum sa uskutočnil na vzorke 10 885 občanov EÚ v Nemecku, Francúzsku, Španielsku, Taliansku a Poľsku, pričom výsledky sú podľa nadácie reprezentatívne pre Úniu a túto päticu jej najväčších členských štátov.

Správa o prieskume hodnotí 67 percent Európanov ako nostalgických, v Nemecku podiel týchto ľudí predstavuje 61 percent, informuje agentúra DPA.

Približne 78 percent nostalgikov sa domnieva, že prisťahovalci sa nechcú integrovať do spoločnosti. Rovnaký názor pritom zastáva 63 percent európskych „nenostalgikov“. Zaznamenaná nostalgia poukazuje aj na veľké zneistenie v spoločnosti, uviedla spoluautorka štúdie Isabell Hoffmannová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM