Zo zahraničia

KURIOZITA DŇA: Poriadna hanba. Štvrtina Nemcov nepozná ani jedno Beethovenovo dielo

Zatiaľ čo takmer každý Nemec starší ako 18 rokov už počul meno Ludwig van Beethoven, nie všetci obyvatelia krajiny dokážu vymenovať aspoň jedno z diel tohto slávneho hudobného skladateľa a svojho rodáka.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Poriadna hanba. Štvrtina Nemcov nepozná ani jedno Beethovenovo dielo
Zdroj: pixabay

Prieskum organizácie YouGov zisťoval, ako sú na tom v Beethovenovom jubilejnom roku vedomosti jeho rodákov. Bohužiaľ, výsledok nie je veľmi veselý.

Meno poznajú, hudbu nie

Výskumníci z YouGov zistili, že o Beethovenovi počulo 95 percent respondentov. Horšie je, že medzi tými, ktorí poznali jeho meno a vedeli ho identifikovať ako hudobného skladateľa, bolo až 15 percent takých, ktorí nepoznali ani jedno z jeho diel.

Priamou odpoveďou „neviem“ reagovalo 11 percent opýtaných na otázku, či poznajú akúkoľvek kompozíciu od maestra.

Nejaké jeho veľdielo ako je napríklad jeho Deviata symfónia „S Ódou na radost“, Poznali približne tri štvrtiny respondentov (74 percent).

Beethovenovo jubileum

Nemecko v tomto roku oslavuje 250. výročie narodenia Beethovena. Pri tejto príležitosti usporiada zhruba 1000 koncertov, operných predstavení a iných akcií po celej krajine.

Mnohí respondenti, ktorých organizácia YouGov oslovila, však pochybujú, že klasická hudba stále zohráva v modernej spoločnosti dôležitú úlohu; podľa 86 percent z nich už tento žáner stratil význam.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM