Lucia Lauková Správy

PRIESKUM: Väčšina Slovákov sa cíti byť Európanmi, Únii dôverujú menej ako priemer

Podľa prieskumu má Európska únia menšiu dôveru Slovákov ako je celoeurópsky priemer. Stále je to však viac ako v prípade slovenského parlamentu.

Ilustračný obrázok k článku PRIESKUM: Väčšina Slovákov sa cíti byť Európanmi, Únii dôverujú menej ako priemer
Zdroj: TASR

Slovensko patrí v Európskej únii ku krajinám, ktorých obyvatelia dôverujú Únii menej, ako je celoeurópsky priemer, hoci sa európskymi občanmi cíti byť až 80 percent z nich. Vyplýva z nového prieskumu Eurobarometra, ktorý v pondelok predstavila Európska komisia (EK).

Komisia upozornila, že ide o najlepšie výsledky od prieskumu Eurobarometra z júna 2014, pričom dôvera občanov k EÚ dosiahla najvyššiu úroveň za päť rokov a zostáva nad úrovňou dôvery k národným vládam alebo parlamentom.

To platí aj pre Slovensko, kde prieskum naznačil, že 44 percent Slovákov dôveruje EÚ (priemer v EÚ bol 46 percent), pričom 46 percent projektu EÚ nedôveruje. Ide však o vyššiu mieru dôvery ako v prípade národných inštitúcií. Slovenskému parlamentu dôveruje len 27 percent opýtaných (64 percent mu nedôveruje) a vládu vníma pozitívne 29 percent respondentov (negatívny pohľad má 65 percent).

Obavy Slovákov

Vo všetkých 28 členských krajinách vyše polovica respondentov cíti, že sú skutočne občanmi EÚ. V EÚ ako celku sa s týmto pocitom stotožňuje 73 percent ľudí. Na Slovensku sa však európskymi občanmi cíti byť až 80 percent Slovákov, pričom 77 percent opýtaných by sa rado dozvedelo viac o svojich právach občanov EÚ a 63 percent tvrdí, že tieto práva pozná.

Kým väčšina obyvateľov EÚ vníma ako hlavné hrozby súčasnosti migráciu a klimatickú zmenu, Slováci sa tiež boja migrácie (35 percent), potom terorizmu (20 percent) a trápi ich aj stav verejných financií (18 percent). Slováci majú prevažne pozitívny názor na súčasný stav národnej ekonomiky (49 percent ju považuje za dobrú, 46 percent za zlú) a čo sa týka finančnej situácie vo vlastnej domácnosti, cítia sa z veľkej časti stabilne – 60 percent vníma svoju finančnú situáciu ako dobrú, 34 percent ako zlú.

Najväčšie problémy

Pohľad občanov Slovenska na budúcnosť slovenského hospodárstva sa od minulého roka zmenil k lepšiemu. Štvrtina ľudí si myslí, že sa v nasledujúcich 12 mesiacoch zlepší, a 55 percent, že zostane stabilná.

Na otázku, kde vidia momentálne najväčšie problémy krajiny, Slováci odpovedali, že ide najmä o zvyšovanie cien a životných nákladov (37 percent), situáciu v zdravotníctve a sociálnom zabezpečení (36 percent) a hospodársku situáciu (17 percent).

Ak v priemere 81 percent Európanov podporuje voľný pohyb občanov EÚ, teda možnosť žiť, pracovať, študovať a podnikať kdekoľvek v Únii, na Slovensku tieto slobody uznáva až 82 percent respondentov. Celkove sa 77 percent Slovákov vyjadrilo v prospech spoločnej obrannej a bezpečnostnej politiky EÚ a jednotnej meny euro. Za najpozitívnejší prínos EÚ považujú Slováci voľný pohyb a spoločnú menu (41 percent) a potom mier v Európe (40 percent).

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM