Regióny

Primátor Popradu sa postavil za záchranárov: TOTO si naozaj nezaslúžili!

Utorkový protest záchranárov pred budovou slovenského parlamentu spoločne s policajnou reakciou rozhneval aj popradského primátora Antona Danka.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Popradu sa postavil za záchranárov: TOTO si naozaj nezaslúžili!
Zdroj: Mesto Poprad/Dnes24

V parlamente sa práve hlasovalo o štátnom rozpočte. Záchranári prišli vláde i poslancom „poďakovať“ za „neriešenie postavenia záchranárov a všetkých zdravotníkov, najmä za nenaplnené sľuby o skokovitom zvyšovaní miezd zdravotníkov v roku 2022, ktoré mali stabilizovať personál po pandémii a vyrovnať sa okolitým krajinám“. Avizovali, že počas dňa budú sanitky označené čiernymi stužkami.

ĎAKUJEME

Situácia sa však zdramatizovala potom, ako polícia odviedla dvoch z protestujúcich. „Bratislavskí policajti pri dohľade na verejný poriadok v priebehu popoludnia zaznamenali zvýšený počet ľudí pred priestorom NR SR,“ priblížil bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff s tým, že tieto osoby boli opakovane vyzývané policajnými hliadkami, aby sa z dôvodu vyhláseného núdzového stavu na území Slovenska nezhromažďovali.

Opakované výzvy policajtov podľa hovorcu nerešpektovali. Keďže na mieste odmietli zaplatiť blokovú pokutu, nahlásili ich príslušnému Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Vo večerných hodinách boli zadržaní záchranári prepustení.

Znepokojený primátor

Vzniknutá situácia nenechala chladným ani popradského primátora. „S hlbokým znepokojením som zaregistroval informáciu o udalostiach v Bratislave pred Národnou radou SR,“ opisuje svoje pocity Anton Danko.

Slovenskí záchranári podľa neho upozornili poslancov na ich nepochopiteľné rozhodnutie, keď v štátnom rozpočte nijak nereagovali na potrebu seriózneho zvýšenia veľmi poddimenzovaných platov záchranárov a zdravotníckeho personálu vôbec. „Zvýšenie o 34 eur brutto je výsmechom tohto povolania, ktoré je jedno z najťažších a najzodpovednej­ších,“ dodáva.

Rovnaký meter?

Danko vo svojom statuse ďalej uvádza, že dva roky sú záchranári v prvej línii, keď v mimoriadne ťažkých podmienkach, aj na úkor svojho zdravia dennodenne zachraňujú naše životy. „Ak niekto povie, že pri zhromažďovaní platí na každého rovnaký meter, tak to sa tentokrát mýli. Záchranári majú jedinečný status, ktorý si zaslúžia svojou každodennou výnimočnou prácou v prospech nás všetkých,“ hovorí ďalej popradský primátor.

Odvedenie šéfa záchranárov Františka Majerského aj s niektorými jeho kolegami na policajnú stanicu je podľa neho bezprecedentný akt.

Dvoch zdravotníckych záchranárov, ktorých v utorok polícia obmedzila na osobnej slobode v súvislosti s protestom pred Národnou radou (NR) SR, prepustili z policajnej cely. Slovenská komora zdravotníckych záchranárov (SKZZ) o tom večer informovala na sociálnej sieti.

Ďakujeme za všetku podporu. A hlavne ďakujeme všetkým, ktorí stále ostávate pri pacientoch,“ uviedla komora s tým, že stanovisko zverejní neskôr.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM