Ľubomír Hudačko Správy

Primátorka Prešova poodhalila zákulisie svojej domácnosti: Manžel jej dáva medový krížik na čelo

Vianočné sviatky klopú na dvere a v domácnostiach to začína rozvoniavať medovníčkami a podobnými lakocinkami šikovných gazdiniek. Nás zaujímalo, ako strávi tieto sviatky nová primátorka Prešova Andrea Turčanová.

Ilustračný obrázok k článku Primátorka Prešova poodhalila zákulisie svojej domácnosti: Manžel jej dáva medový krížik na čelo
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Do najkrajších sviatkov v roku ostávajú dva dni a my sme boli zvedaví, ako strávi tieto sviatky hlava Prešova. Čo pre novú primátorku znamenajú sviatky a čo nesmie chýbať na ich štedrovečernom sto­le?

Oblátky, kapustnica, opekance

Andrea Turčanová pre náš portál prezradila, že sviatky bude tráviť v Prešove: „Pevne verím, že napriek tomu, že tento rok je pre mňa výnimočný tým, že som v inej praconej pozícii, ktorá je veľmi náročná na čas, tak že tie Vianoce budem tráviť tak, ako po iné roky, s rodinou. Mám už dve dospelé deti a tri ešte s nami bývajú. Stretávame sa doma celá rodina počas sviatkov, navštívime aj moju mamu, ktorá je už sama. Snažíme sa dodržiavať také tradičné zvyky, ktoré sú zmesou zo Spiša, odkiaľ pochádza môj manžel, zmesou Turca, odkiaľ pochádza moja mama a niečo bude aj z Prešova, odkiaľ pochádza môj starý otec,“ uviedla.

Na margo štedrovečerných zvykov u nej doma dominuje klasika. Oblátky s medom, kapustnica a opekacne s makom. „Začíname klasicky oblátkou a medom, bude tam kapustnica s hríbami a údeným mäskom, opekance s makom. Manžel všetkým dáva medový krížik na čelo, plus oblátku, ale peniaze pod obrus nedávame, tento zvyk veľmi neuznávame. Začíname modlitbou a čítaním zo Svätého písma. Nesmie chýbať, samozrejme, ani zemiakový šalát a ryba. Na Vianoce u mojej mamy bol na prvý sviatok vianočný taký zvyk, že sa u nich piekla hus a na druhý deň kačka,“ pridala zaujímavosť.

Piekla cez advent, teraz ju obdarovali

Nová hlava mesta má vo po svojom boku počas večere najbližších a zmestia sa tam len tak tak. Preto nad zvykom nechávať miesto pre pocestného neuvažuje. „My sme radi, keď sa všetci pomestíme. Máme síce jedálenské stoly rozťahané, ale vždy je nás minimálne desať a zmestíme sa k stolu len tak tak,“ povedala.

Čo sa týka pečenia, primátorka praktizovala dobroty ukuchtiť postupne, tento rok je to však napokon inak. Zapojila do tejto úlohy aj manžela? „Priznám sa, že manžel nepečie, vždy som zvykla piecť počas víkendov cez advent. Tohto roku som dopadla tak, že som zatiaľ nepiekla nič, ale tým, že som pracovala s rehoľnými sestrami v Petrovanoch, tak sestričky napiekli a obdarovali ma. Dokonca aj priateľka mi doniesla linecké kolieska a napečené rožky. Bez koláčov teda neostaneme,“ poznamenala.

Chce vyložiť nohy a prečítať pár riadkov z knihy

A čo plánuje nová primátorka počas voľných chvíľ cez sviatky? „V prvom rade si plánujem sadnúť a vyložiť nohy. Mám rozčítaných niekoľko kníh, tak snáď prečítam aspoň pár riadkov. Čítam vážne knihy, duchovné vedenie manažérov a podobne. Sú to veľmi dobré návody na to, ako komunikovať s ľuďmi, ako s nimi pracovať. Aby nemali pocit, že sú otrokmi, ale partnermi. Veľmi rada si pozriem s celou rodinou rozprávky a máme aj zvyk, keďže cez rok je málo času, hrať s deťmi spoločenské hry. Podľa toho, aké sú v móde, minulý rok sme hrali Activity, inokedy Monopoly,“ uviedla a na otázku, čo by si želala nájsť pod stromčekom odpovedala jasne: „Ja som si už darček našla, dostala som kožuch od manžela,“ konštatovala s úsmevom. Darčeky podľa jej slov má nakúpené málo, preto poverila touto úlohou práve svoju polovičku.

Čítajte aj informácie, kto sa stal novým prednostom!

Aký plat poslanci odklepli novej primátorke? Čítajte viac!

Najmladšou poslankyňou v Prešove je Marcela Holingová. Čítajte viac v rozhovore!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM