Regióny

Prípad streľby pred prešovským barom: Súd zmenil rozsudok z 15 na 4 roky!

Pred Okresným súdom v Prešove zaznel dnes diametrálne odlišný rozsudok v prípade streľby z marca 2014, po ktorej 36-ročný Peter skončil na invalidnom vozíku.

Ilustračný obrázok k článku Prípad streľby pred prešovským barom: Súd zmenil rozsudok z 15 na 4 roky!
Zdroj: Policajný zbor SR

Senát okresného súdu zmenil svojím rozhodnutím pôvodný verdikt, ktorým poslal 34-ročného Vladimíra za mreže na 15 rokov s maximálnym stupňom stráženia a vymeral mu trest na štyri roky v zariadení s minimálnym strážením. Zároveň preklasifikoval trestný čin vraždy v štádiu pokusu na zločin ublíženia na zdraví a obžalovaného oslobodil spod obžaloby za nebezpečné vyhrážanie. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Prokurátor sa na mieste odvolal proti všetkým výrokom súdu vrátane náhrady škody. Obžalovaný Vladimír spolu s jeho obhajcom si ponechali lehotu na vyjadrenie.

Čo uviedol predseda senátu?

Predseda senátu v odôvodnení dnešného rozsudku uviedol, že strelcom bol bezpochyby obžalovaný Vladimír, ktorý aj po skutku nahlásil telefonicky na linku 112, že bol napadnutý a preto strieľal. Vyšetrovaním mu však nebol preukázaný úmysel. Súd vyhodnotil výpoveď jediného očitého svedka streľby Radoslava ako nepravdepodobnú v tej časti, v ktorej tvrdil, že strelec v pokľaku mieril na obeť s úmyslom zavraždiť ho. Na základe súdnych znalcov a dokazovania sa senát stotožnil s tým, že k výstrelu došlo počas bitky medzi mužmi, ktorí boli navyše pod vplyvom alkoholu. Súd nezmenil pôvodný výrok v časti náhrady škody, obžalovaný má zaplatiť postrelenému viac ako 28 000 eur bolestné a zdravotnej poisťovni takmer 11 000 eur za náklady vynaložené v súvislosti s liečbou.

Prešovský súd uložil trest na dolnej hranici možnej sadzby, pričom zobral do úvahy poľahčujúcu okolnosť, že obžalovaný mal čistý trestný register. Predseda senátu uviedol, že sa museli tiež vyrovnať s nedostatkami, ku ktorým došlo zo strany polície v prípravnom konaní, akou bola manipulácia s pištoľou po streľbe ešte pred zaprotokolovaním skutkového stavu a vyhotovením fotodokumentácie. Tiež majiteľ baru predložil na súd kamerové snímky, ktoré neboli z toho dňa, kedy došlo k útoku. Rozporuplné boli aj niektoré výroky znalca.

Prvostupňový súd pôvodný rozsudok na 15 rokov vyslovil 7. apríla 2015. Obžalovaný sa proti rozsudku odvolal a krajský súd vrátil prípad na došetrenie. Okresný súd opätovne vypočul niektorých svedkov a doplnil spis o vyjadrenia znalcov.

Postrelený sa nezúčastnil

Na dnešnom vynesení rozsudku sa osobne nezúčastnil postrelený Peter, ktorý je podľa slov jeho brata v zlom zdravotnom aj psychickom stave. Jeho brat pre médiá uviedol, že porušenie miechy jeho bratovi nedáva nádej, aby sa niekedy ešte postavil na nohy a navyše sa k tomu pridružil zápal srdcového svalu. Rodina poškodeného je z dnešného rozsudku sklamaná, očakáva, že krajský súd obžalovanému vymeria tvrdší trest alebo sa prikloní k pôvodnej výške 15 rokov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM