Krimi

Prípad vraždy právnika Ernesta Valka: Polícia obvinila dvoch mužov

Policajný vyšetrovateľ obvinil dve osoby v prípade vraždy právnika Ernesta Valka. Jedna je obvinená z vraždy, druhá z lúpeže. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Ilustračný obrázok k článku Prípad vraždy právnika Ernesta Valka: Polícia obvinila dvoch mužov
Zdroj: TASR

Jozef R. čelí obvineniu z vraždy právnika Ernesta Valka a ďalších trestných činov. Jaroslava K. polícia obvinila pre zločin lúpeže spáchanej so zbraňou. Jozef sa momentálne nachádza vo väzení pre inú trestnú činnosť, Jaroslav je zatiaľ vo väzbe, taktiež pre iný zločin.

Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara sa obvinení ešte v októbri 2010 mali rozhodnúť, že sa pokúsia vylúpiť dom Ernesta Valka. „Začali sledovať dom poškodeného v Limbachu, aby zistili jeho obvyklé správanie,“ povedal Gašpar.

Na príchod právnika si mali počkať

Jozef si mal podľa Gašpara zadovážiť zbraň kalibru 9 mm a obvinení chceli použiť aj lesť. „Plánovali použiť zapáchajúcu chemikáliu pre otvorenie vchodov do domu,“ vysvetlil Gašpar.

Dňa 8. novembra 2010 okolo 18. hodiny mali obvinení prísť k právnikovmu domu a čakať na jeho príchod. Aplikovali chemickú látku a ako Valko vošiel do domu, vnikli obaja za ním.

Zbraň podrobili skúmaniu

„Jozef mal strelnú zbraň a mal vystreliť na poškodeného. Trafil ho do ľavej strane hrude a spôsobil mu smrteľné zranenie,“ opísal Gašpar.

Po odchode zahodili strelnú zbraň do vodnej nádrže pri Pezinku. Polícia vražednú zbraň našla a podrobila znaleckému skúmaniu. „Ide o zbraň typovo zhodnú s vražednou zbraňou, bola zistená individuálna zhoda s nábojnicou a strelou nájdenou pri obhliadke miesta činu domu poškodeného,“ uviedol Gašpar.

Lupiči z právnikovho domu ušli a nič si podľa polície neodniesli.

Polícia aj prokuratúra zdôraznila, že motívom spáchania skutku mala byť snaha o majetkový prospech. Jozef R. čelí obvineniu aj v inom prípade úkladnej vraždy, ktorú mal podľa polície spáchať, aby zakryl inú vlastnú trestnú činnosť. V marci 2014 mal zavraždiť svojho komplica, zastreliť jeho psa a oboch zakopať. Polícia už telo 43-ročného Antona H. aj jeho psa našla.

Sedem rokov mravenčej práce

Námestník Generálnej prokuratúry (GP) SR Peter Šufliarsky doplnil, že orgány činné v trestnom konaní vyšetrovali tento prípad vraždy bez prerušenia sedem rokov. Počas tohto obdobia vykonali podľa neho 12 obhliadok miesta činu, 108 výsluchov svedkov a poškodených, 72 znaleckých dokazovaní, štyri domové prehliadky či 40 prehliadok tela.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM