Rôzne

Príprava jedál seniorom má svoje pravidlá: Najedzte sa zdravo a chutne

Pri úprave stravy seniorov treba dbať na ich zdravotný stav, vek, možnosti energetického výdaja, sebestačnosť, stav chrupu, finančné možnosti, ale aj doterajšie stravovacie návyky.

Ilustračný obrázok k článku Príprava jedál seniorom má svoje pravidlá: Najedzte sa zdravo a chutne
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Je dôležité ich tolerovať, ale pomaly upravovať receptúry, pri príprave jedál používať napríklad viac byliniek a korenia, aby boli chuťovo výraznejšie, odporúča nutričná terapeutka Monika Tělupilová.

Základom jedál by podľa odborníčky mali byť suroviny, ktoré seniori poznajú. Je dôležité jesť pravidelne, v menších porciách. Treba dbať na dostatočný prísun tekutín, ako aj ovocia a zeleniny pre príjem vitamínov a minerálnych látok. „Kvôli častému deficitu vitamínu D by sme mali seniorom umožniť pobyt na čerstvom vzduchu a na slnku alebo aspoň zaistiť náhradu vitamínu D a primeraného príjmu vápnika stravou, ako prevenciu osteoporózy,“ tvrdí Tělupilová, ktorá je garantka projektu Pestrá strava, zameraného na výživu detí a seniorov.

Seniori by mali znížiť svoj energetický príjem, ale v dostatočnom množstve prijímať živiny, aby nedochádzalo k podvýžive. Riešením je konzumácia menej tukov a viac bielkovín. Prípadne treba konzumovať tzv. „zdravé" tuky s omega-3 mastnými kyselinami, ktoré posilňujú cievy a pôsobia protizápalovo. Seniorov treba podľa odborníčky v rámci ich možností motivovať k zdravému stravovaniu aj k udržovaniu pohybovej aktivity.

Napríklad pri príprave mäsa netreba pridávať žiadny ďalší tuk, lepšie je ho podliať a upiecť v rúre, napríklad s korením. Aj prílohy by mali byť varené, bez zbytočnej masti. Každé jedlo by optimálne malo byť vyvážené kusom ovocia alebo zeleniny.

„Pokiaľ majú seniori problém s hladinou krvného cukru, treba obmedzovať jednoduché cukry, stačí ich prijať v ovocí,“ tvrdí Monika Tělupilová. Dá sa upraviť aj receptúra sladkého pečiva a koláčov, aby v nich bolo menej cukru a tuku. „Alebo si skrátka len dajú menší kúsok, aby energetický príjem trocha znížili,“ uzatvára odborníčka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM