Kultúra

Pripravte si pukance: TOTO sú novinky na plátnach slovenských kín

Počas tohto týždňa priletelo do slovenských kín hneď niekoľko noviniek. Potešia sa milovníci viacerých žánrov. Nechýbala rozprávka, thriller či romantícká komédia.

Ilustračný obrázok k článku Pripravte si pukance: TOTO sú novinky na plátnach slovenských kín
Zdroj: pixabay

Posledný októbrový týždeň priniesol do kín romantickú komédiu, ktorú v roku 1961 ocenili piatimi Oscarmi, psychologický thriller, hudobnú rozprávku režiséra Dušana Rapoša, pokračovanie akčnej komédie s Rowanom Atkinsonom či kultovú muzikálovú sci-fi komédiu z roku 1975.

Prehliadka Projekt 100 priniesla na plátna romantickú komédiu Byt (1960) z dielne režiséra Billyho Wildera, ktorý dal svetu Niekto to rád horúce.

Byt ocenili piatimi soškami Oscara, film rozpráva príbeh karieristického úradníka Buda Baxtera (Jack Lemmon). Svojim nadriadeným požičiava byt na romantické schôdzky s milenkami. Bud vďaka tomu postupuje vyššie a vyššie. O zapožičanie hniezdočka lásky má záujem aj samotný riaditeľ poisťovne, do bytu s ním však ide žena, do ktorej je Bud dlho tajne zamilovaný. To je moment, ktorý rozhodne s pôžičkami bytu skoncovať, nech to bude stáť čokoľvek.

Od 25. októbra je v kinách aj talianska dráma Dogman (r. Matteo Garrone). Rozpráva príbeh na chudobnom predmestí žijúceho Marcella, citlivého muža, ktorý má rád zvieratá a miluje svoju dcéru. Bohužiaľ, do jeho života zasahuje aj miestny vagabund Simoncino, bývalý boxer a surovec, ktorý terorizuje celé okolie. Drobného Marcella k nemu púta nejednoznačný a ponižujúci vzťah. V snahe vrátiť svojmu životu dôstojnosť naplánuje zúfalú pomstu a jeho akcia vedie k nečakanému výsledku. Na festivale v Cannes získal Marcello Fonte, predstaviteľ hlavného hrdinu, cenu pre najlepšieho herca.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Fanúšikov Rowana Atkinsona poteší akčná komédia Johnny English znovu zasahuje (r. David Kerr). Penzionovaného tajného agenta, ktorý sa na staré kolená stal učiteľom, by do služieb vlasti za normálnych okolnosti nepovolal ani ten najväčší šialenec. Lenže geniálny počítačový hacker odhalil identitu všetkých agentov britskej tajnej služby a premiérka (Emma Thompson) razom pripomína povestného topiaceho sa, ktorý by sa rád chytil aj slamky. Zhodou jemu vlastných nešťastných náhod je Johnny English tým jediným, kto môže práve teraz zachrániť svoju krajinu.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Keď draka bolí hlava je názov nového česko-slovenského filmu nakrúteného na motívy rovnomennej rozprávkovej knižky. Príbeh vznikol v autorskej dielni Petra Šišku a Dušana Rapoša, ktorým sa česko-slovenský zámer rozprávky podarilo splniť ozaj netradične – jedna drakova hlava v príbehu hovorí po slovensky a druhá po česky. Jednu z hlavných úloh stvárnil Karel Gott, ktorý sa zhostil postavy deda Kováča. Ďalej hrajú Charlotta Gottová, Ján Koleník, Kamila Magálová, Zuzana Mauréry, Kateřina Brožová, Miroslav Noga a iní. Hlasy dračím hlavám prepožičali Libor Bouček a Igor Timko.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

V kinách sa objavila aj muzikálová sci-fi komédia The Rocky Horror Picture Show, ktorú v roku 1975 nakrútil režisér Jim Sharman. Ide o kurióznu paródiu na béčkové horrory s trochou sci-fi a rockovej muziky, ktorá vznikla podľa už 25 rokov úspešného britského muzikálu. Film i muzikál sa hneď po uvedení stali kultovým hitom.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Poľskú kinematografiu reprezentuje psychologický thriller Veža. Jasný deň, pod ktorý sa podpísala režisérka a scenáristka Jagoda Szelc. Rozpráva príbeh Muly, ktorá žije s rodinou na dedine. Tesne pred svätým prijímaním jej dcéry sa objavuje Mulina sestra Kaja, ktorá je biologickou matkou dievčaťa, ale pred šiestimi rokmi bez stopy zmizla. Rodina verí, že sa zmieria, ale Mula sa obáva, že si Kaja prišla vziať dcéru späť. Medzitým sa odohrá séria zvláštnych metafyzických udalostí a Kajina prítomnosť vyvoláva v ľuďoch premeny. Mulin strach sa stupňuje, chce sa sestry zbaviť.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM