Erik Bojničan Zo Slovenska

Prístroje pre štátne nemocnice sa majú nakupovať po novom, ceny porovnajú

Zdravotnícke prístroje pre štátne nemocnice sa majú nakupovať po novom. Ministerstvo zdravotníctva predstavilo pravidlá, ktoré sa budú postupne zavádzať do verejných obstarávaní v nemocniciach. Medzi nimi je benchmarking cien aj povinné cost-benefit analýzy.

Ilustračný obrázok k článku Prístroje pre štátne nemocnice sa majú nakupovať po novom, ceny porovnajú
Zdroj: TASR

„Zavádzame tieto metódy, aby sme eliminovali podozrenie alebo riziko, že by sa zdravotnícka technika obstarávala zle. Je najväčší predpoklad, že to bude transparentné a efektívne,“ povedal šéf rezortu Viliam Čislák (nominant Smeru-SD).

Pre potreby porovnávania tak vznikne databáza cien zdravotníckej techniky. Najprv má pracovať s dátami zo Slovenska a Česka, postupne sa bude rozširovať. Nemocnice tiež budú robiť pred nákupom analýzu, ktorá ukáže návratnosť a prínos investície. Do nákupov majú po novom hovoriť zdravotné poisťovne či odbory v nemocniciach.

Projekt spúšťa ministerstvo od budúceho mesiaca, jeho realizácia sa má ukončiť do konca budúceho roka. Vtedy by sa už nové podmienky mali naplno využívať pre nákupy techniky nad 30 000 eur. Čislák očakáva, že pravidlá sa tak dotknú množstva obstarávaní a v budúcnosti by sa mohli rozšíriť aj na nákupy služieb či koncesií.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM