Anton Hrachovský Hokej

Problematický odchod Baroša z Nových Zámkov: Klub zaujal k prípadu stanovisko

Slovenský brankár Samuel Baroš už niekoľko dní nie je hráčom MHC Nové Zámky. Jeho odchod a následný podpis zmluvy s Banskou Bystricou sprevádzalo viacero problémov.

Ilustračný obrázok k článku Problematický odchod Baroša z Nových Zámkov: Klub zaujal k prípadu stanovisko
Zdroj: TASR

Brankár Samuel Baroš, ešte pred pár dňami hráč MHC Nové Zámky, je už v službách slovenského majstra z Banskej Bystrice. Barošov odchod z Nových Zámkov sa však nezaobišiel bez problémov.

Brankárov pohľad

Člen širšieho kádra slovenskej reprezentácie s prestupom k ´baranom´ dlho neotáľal. Ešte predtým než prišla ponuka z Banskej Bystrice sa však dostal do konfliktu s vedením novozámockého klubu. Jeho vedenie chcelo upraviť zmluvu, ktorú 24-ročný odchovanec Slovana Bratislava podpísal ešte v apríli. Novozámčania už nechceli v kontrakte klauzulu, vďaka ktorej by mohol Baroš prestúpiť do zahraničia. Malo ísť o reakciu na brankárovu snahu zohnať si zahraničný angažmán. S úpravou zmluvy už mladý gólman nesúhlasil, na čo ho podľa slov jeho agenta kontaktovali zástupcovia českého klubu HK EasyFlyers Králův Dvůr.

Klub z českej štvrtej najvyššej súťaže HK EasyFlyers Králův Dvůr, ´cez ktorý´ Baroš prestúpil do Banskej Bystrice mu údajne ponúkol zmluvné podmienky porovnateľné s tými v Nových Zámkoch. Potom, ako jeho agent spomenul v rozhovoroch so zástupcami Bystričanov, že Baroš podpísal dohodu o uvoľnení zo Zámkov, sa upiekol prestup do Banskej Bystrice.

„Rozhodol som sa v sekunde. Navyše ma to stálo veľa úsilia aj peňazí, aby som mohol odísť z Nových Zámkov, ale povedal som si, že takáto príležitosť príde možno len raz za život, a tak som niečo obetoval, aby som mohol prísť. Je to klub s najvyššími ambíciami, takže aj ja som sem prišiel vyhrávať a odchytať čo najviac dobrých zápasov,“ povedal Baroš v rozhovore pre klubový web Bystričanov.

Nasilu ho držať nechceli

Po sezóne 2017/2018 angažovalo vedenie Nových Zámkov z Liptovského Mikuláša ďalšieho brankára – Andreja Košarišťana. A tu sa to podľa klubu všetko začalo.

„Tu nastal zlom v správaní sa Samuela Baroša, nakoľko si nebol istý svojím postavením jednotky v tíme. Následne nás kontaktovali agenti hneď po sústredení v Terchovej ohľadne Baroša, lebo ich Samo oslovoval aby mu hľadali angažmán v Česku, najlepšie hneď. V tej dobe Baroš agenta nemal. Na základe týchto informácií si sadlo vedenie s trénermi a tí vyjadrili jasné stanovisko, že majú o Baroša záujem ale bez klauzuly o uvoľnení. Tu Baroš po prvýkrát hrubo porušil zmluvu, lebo jednal za chrbtom klubu s agentmi o dohode s iným klubom!“ uvádza sa v stanovisku MHC Nové Zámky.

Druhé porušenie zmluvy prišlo podľa Novozámčanov, keď Baroš prestal s klubom trénovať. Dôvodom malo byť problematická úprava kontraktu. Klub chcel, aby odchytal brankár celý ročník v Nových Zámkoch, bez výstupnej klauzuly. Baroš mal súhlasiť iba v prípade výrazného navýšenia platu. Strany sa nedohodli a brankár mal začať rokovať s inými klubmi.

Klub z Nových Zámkov hovorí o Barošových rokovaniach s českým tímom ako o vykonštruovaných. „Vyhodnotili sme, že nemáme záujem o takéhoto hráča, dali sme do poriadku všetky dokumenty ohľadne Baroša a uvoľnili sme ho tak, že nás nezaujíma kam ide. Pokiaľ by sme mu chceli robiť prieky, nikto by nás nedonútil zmluvu ukončiť a naďalej by bol našim hráčom, lebo HK Králuv Dvúr dodnes nereagoval na rokovanie s nami o Barošovi. Nepotrebujeme takého hráča, ktorý klame a zavádza,“ uviedol novozámocký klub vo svojom oficiálnom stanovisku.

Vedenie klubu zároveň dodáva, že sa dodatočne dozvedelo o Barošových rokovaniach aj s inými klubmi. Tie mu však mali vysvetliť, že o neho budú mať záujem v prípade, ak bude voľným hráčom. Baroš sa ním nakoniec aj stal. „Dosiahol by to aj keby nám povedal pravdu, lebo by sme sa spojili s vedením niektorého klubu a dohodli by sme sa tak isto ako sme sa dohodli o pôsobení Eda Šimuna v Slovane a ako sme sa dohodli s Popradom o uvoľnení Artursa Saliju. Všetko je iba o komunikácii,“ dodáva vedenie klubu.

Hokej Slovensko: viac aktuálnych správ z hokeja

Názor agenta

Odlišný názor má na celú situáciu Barošov agent Martin Podlešák. Ten hovorí o šikane zo strany klubu. Podľa jeho tvrdení v rozhovore pre portál šport.sk nútil klub mladého gólmana podpísať úpravu zmluvy, ktorá by zrušila klauzulu o možnom prestupe do zahraničia. Ak by tak nespravil, mal sa mu klub podľa agentových slov vyhrážať preradením do B-tímu a nezabezpečením novej brankárskej výstroje.

V apríli 2018 totiž Baroš podpísal kontrakt s klauzulou umožňujúcou jeho presun do Švédska, Fínska alebo Česka. Problémom mala byť aj nevyplatená mzda za apríl 2018. Podľa agentových slov klub odmietol vyplatiť brankárovi výplatu z dôvodu, že počas apríla nevykonával žiadnu klubovú činnosť.

Kompletné a oficiálne stanovisko MHC Nové Zámky k prípadu si môžete prečítať na klubovom webe.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM