Webnoviny - Svet

Problematika vody mladým nie je ľahostajná

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 24. marca (WBN/PR) – V dňoch 21. – 23. marca 2010 vo Vodárenskom múzeu BVS, a. s. v Bratislave sa uskutočnil Kongres mladých bádateľov – vodohospodárov a hydrológov 2010, ktorý pri príležitosti Svetového dňa vody zorganizovalo občianske združenie Mladí vedci Slovenska v spolupráci s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou, a. s.

Na Kongrese mladých bádateľov – vodohospodárov a hydrológov odznelo 17 príspevkov z oblasti vodného hospodárstva a hydrológie, ktoré predniesli mladí bádatelia – žiaci stredných škôl z celého Slovenska ako výsledky svojich študentských výskumných projektov. Príspevky žiakov sa venovali napríklad príčinám extrémnych prietokov a povodní na Slovensku, kvalite povrchových vôd, ale aj odstraňovaniu ťažkých kovov z kyslých banských vôd. Michal Tamáš, žiak Gymnázia Jura Hronca v Bratislave na kongrese predniesol závery rokovania európskeho mládežníckeho samitu o vode, na ktorom zastupoval Slovenskú republiku v dňoch 16. – 18. marca 2010 v Európskom parlamente v Bruseli.

Okrem príspevkov žiakov na kongrese odzneli aj vyžiadané prednášky odborníkov z Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, a. s., a Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu. Prednášky boli zamerané na problematiku ohrozenia rezervoára pitnej vody na Žitnom ostrove – vodovod verzus ropovod, vývoju vodovodných systémov v Bratislavskej vodárenskej spoločnosti a vlastnostiam vody a ich významu pre biosféru.

Kongres mladých bádateľov – vodohospodárov a hydrológov 2010 riadilo pracovné predsedníctvo zložené z popredných slovenských odborníkov na vodohospodárstvo a hydrológiu z Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, a. s., Výskumného ústavu vodného hospodárstva, Ústavu hydrológie Slovenskej akadémie vied, Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu a Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Kongres mladých bádateľov – vodohospodárov a hydrológov 2010 sa realizoval ako vedecko-popularizačné podujatie v rámci projektu „Celoročný program zvyšovania záujmu mládeže o vedu a výskum prostredníctvom jej účasti na regionálnych kolách, na národnom a medzinárodnom finále súťaže o SJWP“ podporovaného Agentúrou na podporu výskumu a vývoja na základe zmluvy č. LPP-0143–07. Hlavným partnerom súťaže SJWP je Bratislavská vodárenská spoločnosť, a. s.

Bližšie informácie o realizovanom kongrese a súťaži SJWP – Stockholm Junior Water Prize nájdete na internetovej adrese: www.sjwp.sk

Lívia Majerníková predsedníčka Mladí vedci Slovenska, o. z.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM