Webnoviny - Svet

Problémy s tranzitom plynu cez Ukrajinu nebudú

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto : SITA/AP KYJEV/BRATISLAVA 19. augusta (WEBNOVINY) – Problémy s tranzitom ruského plynu cez Ukrajinu do západnej Európy by sa už nemali opakovať. Predpokladá to slovenský obchodný radca v Kyjeve Peter Schuster. Popri zlepšení vzťahov medzi novým vedením Ukrajiny s lídrami Ruska to zdôvodnil aj tým, že na 120 prečerpávacích staniciach na Ukrajine na prepravu plynu do Európy pokračujú opravy a údržba. „Vážne sa pripravujú na jesennú a hlavne zimnú sezónu. V podzemných zásobníkoch na Ukrajine bolo ku koncu júla 13,5 mld. kubických metrov zemného plynu, pripraveného pre takéto prípady. Ich celková kapacita dosahuje 18,3 mld. kubíkov,“ povedal Schuster v rozhovore pre agentúru SITA. Ako ďalej pripomenul, Ukrajina pripravuje spoluprácu s ruskými a európskymi plynárenskými firmami pri obnove svojich prepravných kapacít plynovodov. Aj Európska únia má totiž záujem, aby sa problémy s dodávkami plynu spred viac ako dvoch rokov už neopakovali.

Na otázku, či vytvorenie medzinárodného plynárenského konzorcia, o ktorom sa opäť uvažuje, nepovedie k ešte väčšej energetickej závislosti Ukrajiny na Rusku, obchodný radca odvetil tým, že Ukrajina potrebuje Európsku úniu aj Rusko. „Verím, že sa nájde konsenzus, aby sa spoločne s Ruskom a EÚ investovalo do celej prepravnej sústavy plynu na Ukrajine, ale nielen do zemného plynu. Sú pripravené projekty aj na iné energetické komodity. A či bude Ukrajina závislá? Odpoviem tým, že v júni zaplatila Rusku za plyn 780 mil. USD?“ dodal Schuster.

Stretnutia medzi najvyššími predstaviteľmi Ukrajiny a Ruska neboli ešte také tesné a časté ako po tom, čo bol na Ukrajine zvolený za prezidenta Viktor Janukovyč a vymenovaný premiér Mykola Azarov. „Ukrajina a Rusko majú spoločnú históriu, hľadajú podporu a kapitál. Rusi sú zatiaľ ochotní investovať do energetiky, peniaze zrejme majú,“ dodáva Schuster. Ako obchodný radca pôsobí syn bývalého slovenského prezidenta v Kyjeve od marca tohto roku. Pripomenul, že až 70 % energetických zdrojov z Ruska putuje do EÚ cez Ukrajinu. Na nedávnom energetickom summite v Odese Ukrajina prejavila ochotu spolupracovať s EÚ v energetike. Schuster tvrdí, že sme odkázaní na spoluprácu s ňou.

Obchodný radca si nevie dosť dobre predstaviť možnosť spojenia ruského plynárenského gigantu Gazprom s Naftogazom Ukrajiny. Navrhol to ruský premiér Vladimir Putin, no ukrajinský kolega to predčasom vylúčil. „Počúvam o tom druhý rok. Bol by to riadny gól energetickej loby v celej Európe. Vznikol by ešte väčší kolos. Gazprom by mal chápadlá až po hranice EÚ. Neviem to zhodnotiť, či by to bolo dobré alebo zlé. Skôr ma zaujíma, aby malo Slovensko dostatok plynu a nemalo s ním problémy,“ poznamenal Schuster. Na najmenšie možné riziko sa podľa neho treba dobre pripraviť, aby sme mali plynu stále dosť.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM