Rôzne

Problémy so stravou trápia každé desiate dieťa: Musia dodržiavať obmedzenia

Stravovacie obmedzenia musí pre potravinovú alergiu či intoleranciu dodržiavať takmer každé desiate dieťa vo veku osem až 11 rokov

Ilustračný obrázok k článku Problémy so stravou trápia každé desiate dieťa: Musia dodržiavať obmedzenia
Zdroj: TASR

Viac ako polovica detí z tejto skupiny má alergiu na potraviny obsahujúce laktózu (51 percent). Ukázal to prieskum v rámci projektu Viem, čo zjem, ktorý realizovala agentúra NMS Market Research v auguste 2017 na vzorke 907 rodičov.

Dôležité mliečne výrobky

„Napriek tomu, že laktóza je u ľudí pomerne rozšíreným alergénom, je nevyhnutné si uvedomiť, že nutrične vyvážená strava detí bez tohto obmedzenia by mala obsahovať aj mliečne výrobky. Obzvlášť v detstve je konzumácia mliečnych výrobkov veľmi dôležitá. Sú totiž bohatým zdrojom vápnika, ktorý prispieva k zdravému vývinu a pevným kostiam,“ hovorí Jana Hamade, zástupkyňa hlavného hygienika a vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností Úrade verejného zdravotníctva SR.

Pozitívnym zistením má byť, že až 83 percent detí konzumuje mliečne výrobky tri až štyrikrát týždenne a iba dve percentá detí ich nekonzumujú vôbec. Z toho vo väčšine prípadov (približne tri štvrtiny) sú dôvodom práve spomínané problémy s trávením mliečnych výrobkov, každé tretie dieťa ich odmieta konzumovať z dôvodu nechuti.

Problém s trávením ovocia a zeleniny

Prieskum tiež ukázal, že skoro každé piate dieťa zo skupiny detí so stravovacím obmedzením má problém s trávením určitých druhov ovocia alebo zeleniny. Pomerne rozšírená (11 percent) je aj bezlepková diéta či problémy s trávením orieškov a sóje (8 percent), pričom aj mäsu a rybám sa musia vyhýbať 4 percentá detí z tejto skupiny. Ďalšími dôvodmi stravovacích obmedzení sú zdravotné problémy, ako napríklad detská obezita (6 percent), metabolická porucha (2 percentá) či diabetes (1 percento). Len minimum detí (1 percento) nekonzumuje určité druhy potravín z dôvodu názorového presvedčenia svojich rodičov – vegetariánstva.

Projekt Viem, čo zjem je súčasťou globálneho programu Nestlé pre zdravie detí. Odborným partnerom je Úrad verejného zdravotníctva SR, realizuje sa s odporúčaním Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM