Svet Kultúra Zo zahraničia

Producenti Simpsonovcov sťahujú jeden diel seriálu: Daboval v ňom Michael Jackson

Producenti animovaného seriálu Simpsonovci rozhodli, že zo streamovacích služieb stiahnu prvý diel jeho tretieho pokračovania, v ktorom jednej z postáv prepožičal svoj hlas popový spevák Michael Jackson.

Ilustračný obrázok k článku Producenti Simpsonovcov sťahujú jeden diel seriálu: Daboval v ňom Michael Jackson
12
Galéria
Zdroj: TASR

Rozhodnutie producentov súvisí s dokumentárnym filmom Leaving Neverland nakrúteným televíziou HBO, v ktorom sa tvrdí, že Jackson sexuálne zneužíval maloletých chlapcov.

O stiahnutí spomínaného dielu Simpsonovcov rozhodli spoločne výkonný producent danej série James L. Brooks, jej tvorca Matt Groening a producent Al Jean. Zhodne pritom konštatovali, že ide o „vzácnu epizódu“, na ktorej tvorbu majú veľmi dobré spomienky. Uviedli však, že kauza súvisiaca s filmom Leaving Neverland a informácie, ktoré v ňom sú, neumožňuje, aby sa vysielala či bola dostupná divákom.

„Som proti páleniu kníh všetkých žánrov, ale toto je naša kniha a my máme právo odstrániť z nej jednu kapitolu,“ vysvetlil Brooks v rozhovore pre The Wall Street Journal. Dodal, že spolutvorcovia seriálu Simpsonovci, s ktorými sa často sporia ohľadom povestných žartíkov, zastávajú rovnaký názor.

Priznal súčasne, že nejaký čas potrvá, kým daná časť úplne zmizne zo streamovacích platforiem, ako aj z reedícií DVD. „Proces (sťahovania dielu z dosahu divákov) sa už začal,“ dodal Brooks.

V danej časti nazvanej Stark Raving Dad, ktorá bola odvysielaná v roku 1991, Homera Simpsona pošlú do psychiatrickej liečebne, kde je na izbe s pacientom menom Leon Kompowsky.

Kompowsky o sebe tvrdí, že je Michael Jackson. Túto postavu nadaboval Jackson, aj keď jeho meno sa medzi účinkujúcimi v titulkoch neobjavuje. Nahovoril ju totiž pod pseudonymom John Jay Smith.

Tento diel zostal v pôvodnom stave napriek tomu, že podozrenia a obvinenia, že Jackson sa dopustil sexuálneho zneužívania detí, sa objavujú už roky.

Prvýkrát Jacksona obvinili zo sexuálneho zneužívania chlapcov v roku 1993, avšak rodina údajnej obete stiahla obvinenie po tom, ako sa s ňou Jackson finančne vyrovnal sumou 22 miliónov dolárov.

Súdený za údajné pohlavné zneužívanie detí bol až v roku 2003, avšak porota ho o dva roky neskôr vyhlásila za nevinného vo všetkých bodoch obžaloby.

Dokumentárny film Leaving Neverland mal premiéru v januári na filmovom festivale Sundance. Dokument sa sústreďuje na svedectvá dvoch mužov, Wadea Robsona a Jamesa Safechucka, ktorí tvrdia, že ich Jackson sexuálne zneužíval, keď mali desať rokov.

Stanica HBO odvysielala dokument uplynulú nedeľu a v pondelok. Dedičia zosnulého amerického speváka predtým zažalovali HBO za to, že to plánuje urobiť.

HBO na túto hrozbu reagovala vyhlásením, že film odvysiela, takže „každý tak bude mať príležitosť spraviť si vlastný názor na tento film a na tvrdenia v ňom obsiahnuté.“ Jacksonovi dedičia označili film za „jednostranný maratón nepreverenej propagandy na nehanebné využívanie nevinného človeka, ktorý sa už nemôže brániť“.

Foto: ilustračné

Michael Jackson
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM