Zo Slovenska

Pohľad za hranice: Súčasťou novej mestskej štvrte bude aj vyhliadková veža

Podľa zadávateľa súťaže má veža zrkadliť pohľad do budúcnosti tohto územia a naznačiť jeho ďalší rozvoj.

Ilustračný obrázok k článku Pohľad za hranice: Súčasťou novej mestskej štvrte bude aj vyhliadková veža
3
Galéria
Zdroj: Lucron Development

V Petržalke, v blízkosti slovensko-rakúskych hraníc, kde sa nachádza bunker a vojenský cintorín z prvej svetovej vojny, má vzniknúť prvá kreatívna mestská štvrť v hlavnom meste s názvom Nesto za niekoľko stoviek miliónov eur.

Rozhľadňa v novej štvrti

Súčasťou rozsiahleho projektu, v ktorom nájde bývanie a prácu až 15-tisíc ľudí, by mala byť aj rozhľadňa. Z jej najvyššej plošiny budú návštevníci môcť obdivovať rozsiahle lány polí a pohoria v blízkom Rakúsku a pokochať sa tiež pohľadom na Bratislavský hrad, Most SNP či Kamzík.

Spoločnosť Lucron v spolupráci s Fakultou architektúry STU už v apríli tohto roka vyhlásila študentskú súťaž o návrh interaktívnej vyhliadkovej veže.

Okolo hraníc kráčala história

Podľa zadávateľa súťaže má veža zrkadliť pohľad do budúcnosti tohto územia a naznačiť jeho ďalší rozvoj. Na druhej strane mal návrh reagovať na prítomnosť a bohatú minulosť lokality.

Na území budúcej mestskej štvrte sa totiž nachádza viacero historických pamiatok. Ide o prvorepublikové vojenské opevnenie, cintorín I. svetovej vojny a ďalšie vojenské artefakty. A to nie je všetko! Na spomínanom území sídlil aj turecký tábor pri obliehaní Bratislavy a veľmi pravdepodobne aj táborisko Napoleonových vojsk a trasa Viedenskej električky.

Hraničný priestor bol tiež poznačený vraždami, ktoré neminuli ľudí (najčastejšie občanov Československa) pri úteku za za hranice – za slobodou, preč z komunistického režimu.

„Množstvo viditeľných a neviditeľných udalostí minulosti aj budúcnosti odohrávajúcich sa v riešenom priestore bude základom pre architektúru veže,“ uvádzalo sa v propozíciách súťaže.

Študentské návrhy vyhliadkovej veže majú až troch finalistov, pričom prvé miesto porota neudelila. Ocenení bol návrh študentov FA STU Jakuba Zelenčíka, Tomáša Sterančáka a Juraja Ženiša.

Nová štvrť v Petržalke - Nesto
8
Galéria
Zdroj: Lucron Development

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM