Webnoviny - Svet

Protest Gorila III sa začal hádkou

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 10. februára (WEBNOVINY) – Protest Gorila s poradovým číslom tri sa začne už tradične v piatok o 16:00 na bratislavskom Námestí SNP.

Demonštrovať budú aj v Poprade, druhý protest v podtatranskom meste sa začal v piatok o 16:00 v medzikostolí na Námestí sv. Egídia v Poprade.

Vlna protestov prekročí aj hranice. Solidaritu a podporu protestujúcim na Slovensku vyjadria aj krajania v írskom Dubline.

Aktuálne:

Hackerská skupina Anonymous zaútočila web ministerstva spravodlivosti justice.gov.sk. „Útočíme do 20:00,“ napísal Anonymous na Facebooku.

Jedná z organizátoriek protestu Lucia Gallová čelila tvrdej kritike, že na proteste vystúpi aj Fedor Gál. Demonštrantov na námestí je momentálne asi 2000.

Pred začiatkom protestu časť organizátorov protestov Gorila mala tlačovú besedu s novinármi. Stanislava Červeňová odišla od hlavných organizátorov pre podozrenie, že sú napojení na KDH a prekážala jej požiadavka trestnoprávnej zodpovednosti firiem. Ďalším sa nepáčilo, že protesty sú príliš centralizované. Informoval o tom portál sme.sk.

Odštiepenci chcú, aby sa ľudia stále stretávali na námestiach, aby sa tam tvorili skupinky približne piatich až desiatich ľudí, ktorí by formulovali svoje požiadavky. Tie by sa potom zverejnili na webovej stránke, kde by ostatní hlasovali. Neskôr by sa na základe hlasovania sformulovali referendové otázky.

Prvé stretnutie je naplánované na deň volieb 10. marca na poludnie na námestiach všetkých miest. Na otázku, že najmä starí ľudia nemajú internet, odpovedali: „Každá babka má nejakú vnučku, ktorá za ňu zahlasuje.“

Do ulíc sa chystajú Slovanisti

Fanúšikova bratislavského Slovanu možno v piatok tiež vyjdú do ulíc protestovať proti Gorile, od minulotýždňovej demonštrácie sa však dištancujú.

„Ak sa náhodou v dave vyskytli chuligáni alebo fanúšikovia Slovana, neboli tam ako organizovaná skupina, ale ako radoví občania Slovenskej republiky, ktorí mali potrebu vyjadriť sa proti tomu, čo sa v našej spoločnosti deje a s čím nesúhlasia,“ píšu slovanisti na stránke oficiálneho fanklubu www.belasaslachta.sk. „Belasá šľachta“ zároveň vyjadrila svoju podporu organizátorom protestu. „Vzhľadom na všetky tieto skutočnosti zvažujeme našu oficiálnu účasť na najbližšom proteste,“ oznamujú na svojej webstránke.

Druhý gorilí protest v Bratislave

Provokatérov a extrémistov očakávajú aj organizátori

O futbalových chuligánoch a extrémistoch hovoril po poslednom proteste minister vnútra Daniel Lipšic, polícia aj samotní organizátori. Policajná hovorkyňa Petra Hrášková potvrdila, že medzi protestujúcimi boli podľa polície aj fanúšikovia viacerých futbalových klubov a prívrženci rôznych extrémistických skupín. Na druhom proteste zakročili i ťažkoodenci, ktorí použili vodného delá

Organizátori protestu, ktorí sa dištancovali od vandalizmu a násilia, očakávajú extrémistov či provokatérov aj tento piatok.

„Máme také informácie,“ povedala agentúre SITA usporiadateľka protestu Alena Krempaská.

Ako dodala, spolupracujú však s políciou a z bezpečnostných dôvodov nechcú bližšie špecifikovať trasu protestu. Ten sa začne o 16:00 na bratislavskom Námestí SNP a podľa sociálnej siete Facebook sa na ňom zúčastní viac než päťtisíc ľudí.

Lipšic upozornil, že ak na najbližšom proteste bude dochádzať k provokáciám a násiliu, polícia zasiahne. „Polícia bude trpezlivá do poslednej chvíle, tak ako bola trpezlivá minulý týždeň,“ poznamenal Lipšic na tlačovej besede.

Výtržnosti po proteste Gorila II

Od protestu v Košiciach sa organizátori dištancujú

Košický Protest Gorila 2! Protest proti ACTA! Protest proti NWO!, ktorý sa má začať v piatok o pol piatej na železničnej stanici a pokračovať bude pochodom cez mesto k Dolnej bráne na Hlavnej ulici, organizuje Maroš Ambróz. Bratislavskí i košickí organizátori predchádzajúcich protestov Gorila sa od dnešného protestu Gorila 2 v Košiciach dištancujú.

„O košickom pochode vieme, ale nemáme s tým nič spoločné a dištancujeme sa od neho,“ uviedla pre agentúru SITA za bratislavských organizátorov Alena Krempaská. P

riamo na stránke facebooku pozývajúcej na dnešný košický protest sa od neho dištancoval aj Peter Pčolinský, ktorý vystúpil na poslednom proteste v Košiciach.

Na tejto stránke sa rozbehla aj polemika, kto stojí a protestom – nacionalisti, alebo aj autonómni neonacisti. Niektorým to bolo jedno, iní avizovali že neprídu, ďalší zase uviedli, že práve preto neprídu.

„Zhromaždenie som riadne ohlásil. Protest je vyložene apolitický a nepodporujeme žiadnu stranu. No ak niekto rozvinie čiernu vlajku, ja za to nemôžem. Organizačne zabezpečíme, aby neboli výtržnosti,“ povedal dnes ráno Maroš Ambróz. Zdôraznil, že cieľom je protest proti praktikám vládnych činiteľov, podnikateľských skupín a iných osôb, proti ratifikačnému procesu Obchodnej dohody o boji proti falšovaniu (ACTA) ako aj protest proti vláde nového svetového poriadku – NWO. Ambróz si netrúfa odhadnúť účasť. Na facebooku nahlásilo svoji účasť zatiaľ 574 ľudí.

Protest Gorila v Košiciach

Premiérka sa obáva zneužívania protestov

Premiérku Ivetu Radičovú znepokojili extrémne prejavy, ktoré sprevádzali protest Gorila. „Som veľmi znepokojená a vnímam veľké riziko, že na dobrú myšlienku sa nabaľujú rôzne extrémistické skupiny, ktoré zneužívajú situáciu a organizátori nemajú pod kontrolou ani páky, ako tomu zabrániť,“ povedala Radičová.

Je si vedomá práva občanov na zhromažďovanie sa a vyjadrenie ich názoru. Po ostatných udalostiach však konštatuje, že prejavmi, ktorých sme boli svedkami, prekračujú hranice zhromažďovacieho práva. Obáva sa zneužívania protestov.

Radičová vyzýva organizátorov protestu Gorila, aby sa dištancovali od extrémnych prejavov a v spolupráci s políciou zabezpečili ich zamedzenie. Pripomenula, že polícia má pomáhať a chrániť zdravie a majetok občanov. „Polícia chrániť bude,“ dodala.

Protest Gorila v Žiline

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM