ELA Zo Slovenska

Protesty naberajú na účasti: Do ulíc vyšli TISÍCE ľudí, demonštrácie boli v 23 mestách

Ľudia po celom Slovensku opäť išli protestovať proti vláde. V hlavnom meste zaplnili tisíce ľudí celé Námestie SNP.

Ilustračný obrázok k článku Protesty naberajú na účasti: Do ulíc vyšli TISÍCE ľudí, demonštrácie boli v 23 mestách
13
Galéria
Zdroj: TASR

Vystúpili tam rečníci z radov opozičných politikov aj viacero známych osobností. Odhadom prišlo na protest v Bratislave 6-tisíc ľudí, čo je ešte viac ako pred týždňom. V Žiline bolo približne 4-tisíc, v Košiciach 3– až 4-tisíc, v Poprade sa zišlo niekoľko stovák ľudí a na pódiu vystúpil aj exprezident Andrej Kiska. Demonštrácie boli v 23 mestách.

Opozičné protesty sa uskutočnili v Košiciach, Nitre, Žiline, Banskej Bystrici, Trenčíne, Štúrove, Prešove, Trnave, Považskej Bystrici, Lučenci, Martine, Leviciach, Spišskej Novej Vsi, Prievidzi a Piešťanoch. Okrem toho sa uskutočnil aj občiansky protest v Rožňave, ktorá sa zapojila prvýkrát.

Protesty zvolali opozičné Progresívne Slovensko (PS), KDH a SaS proti novele Trestného zákona, ktorá predpokladá aj zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Opozícia žiada vládu, aby stiahla novelu z rokovania parlamentu.

Témami popri rušení špeciálnej prokuratúry a znižovaní trestov sú už aj Andrej Danko a jeho nehoda a ministerka kultúry Martina Šimkovičová, ktorá vedie „vojnu“ s mimovládkami spájanými s LGBTI+ aktivitami či viacerými umeleckými projektmi. Pod petíciu za odstúpenie ministerky Šimkovičovej sa podpísalo už vyše 40-tisíc ľudí.

Protesty opozície Zastavme ich, 18. januára 2024
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM