Zuzana Vajayová Rôzne

Proti rakovine krčku je u nás už 4 mesiace nová zbraň!

Nová metóda cytologického vyšetrenia Liquid Based Cytológia je v slovenských gynekologických ambulanciách dostupná už štyri mesiace. Pozitívne je, že ju absolvovalo už viac ako 3400 našich žien.

Táto nová metóda cytologického vyšetrenia zaujala nielen gynekológov, ale vzbudila záujem aj u žien. Jej cieľom je predovšetkým prevencia a včasný záchyt ranných štádií zmien na sliznici krčka maternice, ktoré môžu byť včasným prejavom rakoviny.

Nové vyšetrenie však otvorilo širšie možnosti diagnostiky a je celosvetovým štandardom v oblasti cytologickej diagnostiky. „Som rád, že od zavedenia tejto metódy využil jej možnosti taký počet žien. Vo svojej praxi vidím neoceniteľnú výhodu tejto diagnostiky najmä v jej prehľadnosti, menšej časovej náročnosti a možnosti využiť imunocytochemické diagnostické postupy pri posudzovaní výsledku danej pacientky,“ povedal MUDr. Peter Vereš, odborný garant zavedenia novej metódy v laboratóriách Medicyt a Cytolab skupiny Medirex Group.

Svetovo uznávaná metóda skvalitňuje výsledok vyšetrenia, uľahčuje pacientkam vyšetrenie a prináša im viac istoty. Mnohí gynekológovia ju začali bežne používať vo svojich ambulanciách. „Dostali sme sa do štádia, kedy vieme rakovinu krčka maternice veľmi skoro diagnostikovať, a tým ju ako jednu z gynekologických rakovín aj ovplyvniť. Ako gynekológ veľmi vítam, že sa v tejto súvislosti na Slovensko úspešne zaviedla táto metóda,“ dodal prof. MUDr. Miroslav Borovský, CSc., hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre gynekológiu a pôrodníctvo.

Gynekológovia jedným dychom dodávajú, že klasická cytológia nie je vôbec zlá, naďalej plní svoj účel. Teda odhaľuje predrakovinové štádia, ale nemá takú presnosť a takú dokonalú výpovednú hodnotu, ako nová metóda. Ak sa o nej chcete dozvedieť viac, informácie získate u svojho gynekológa alebo na www.cytologia.sk. V každom prípade netreba zabúdať na pravidelné preventívne gynekologické prehliadky, ktoré akékoľvek problémy odhalia vtedy, keď je ešte čas ich vyriešiť.

Autor: TS, Diva.sk Zdroj: www.diva.sk Link: http://www.diva.sk/…-nova-zbran/

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM