Webnoviny - Svet

Proti spaľovni Chemolaku spisujú petíciu

WEBNOVINY.SK

Foto: Ilustračné foto: SITA/Tomáš Benedikovič TRNAVA/ SMOLENICE 23. marca (WEBNOVINY) – Obec Smolenice a občianska iniciatíva Smolenice bez spaľovne v pondelok spustili petíciu proti spaľovni priemyselných odpadov, ktorú chce vo svojom areáli vybudovať závod Chemolak a.s. Reagujú ňou na záverečné stanovisko Ministerstva životného prostredia SR, ktoré vybudovanie spaľovne podmienečne odporučilo. Podľa splnomocnenca občianskej iniciatívy Vladimíra Poláka petíciu adresujú ministrovi a ministerstvu životného prostredia ako aj Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva v Trnave. O pomoc požiadajú aj premiéra Roberta Fica, ktorému chcú do dvoch týždňov poslať list. Trvanie petičnej akcie je zatiaľ otvorené, podpisy chcú zbierať dovtedy, kým sa nerozhodne, že spaľovňu v Smoleniciach nepostavia.

Predstavitelia občianskej iniciatívy tvrdia, že ministerstvo vydalo odporúčacie stanovisko na základe zavádzajúcich a nekompletných podkladov v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie, navyše nerešpektovalo stanoviská odbornej a zainteresovanej verejnosti. Inštitúcie podľa nich neposudzovali správnosť a rozsah všetkých dát, ale spoliehali sa na to, že ich správnosť garantuje investor. „Vzhľadom na naše pretrvávajúce obavy z negatívnych dôsledkov zamýšľanej investície na životné prostredie, ekonomický rozvoj a potenciál nášho regiónu naďalej odmietame realizáciu spaľovne v katastrálnom území Smoleníc,“ píše sa v texte petície. Na jej podpis budú obyvateľov vyzývať aj starostovia ďalších dotknutých obcí Trstín, Bíňovce a Buková.

Ministerstvo životného prostredia v záverečnom stanovisku z 2. marca výstavbu a prevádzku spaľovne podmienečne odporučilo. Investor však musí splniť 45 podmienok v etapách prípravy, výstavby a prevádzky. Jednou z nich je zosúladiť zámer s územným plánom obce. Na túto podmienku sa spolieha obec. „Zmenu územného plánu by muselo odsúhlasiť obecné zastupiteľstvo a to sa nikdy nestane,“ uviedol starosta Pavol Zárecký. Dodal, že zámer spaľovne nie je ani v súlade s programom hospodárskeho a sociálneho rozvoja obce a jej zameraním na cestovný ruch. Investor argumentuje tým, že spaľovanie nebezpečného odpadu je najekologickejší spôsob jeho likvidácie.

Spaľovňa má byť v objekte Skladového hospodárstva a energetiky v závode Chemolak. Maximálna kapacita spaľovaného odpadu by mala byť 3 500 ton za rok. Závod Chemolak vyprodukuje len asi tretinu z tohto množstva, zvyšok chcú dovážať. A práve to sa nepáči obyvateľom ani vedeniam obcí, ktorí tvrdia, že investorovi ide iba o vlastné komerčné záujmy. S výstavbou spaľovne chce spoločnosť začať začiatkom roka 2011. Najskôr však musia získať územné rozhodnutie a stavebné povolenie. Špeciálnym stavebným úradom je v tomto prípade Slovenská inšpekcia životného prostredia.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM